A Forma-1-ben kék zászlókkal jelzik a mezőnyben hátrébb lévő, általában épp lekörözendő pilótáknak, hogy mögöttük gyorsabb autó érkezik, amelyet a lehető leghamarabb kötelesek elengedni. Míg az élversenyzők – különösen Sebastian Vettel – gyakran panaszkodnak arra, hogy az előttük haladók nem elég előzékenyek, ezért még hatékonyabbá kellene tenni a rendszert, a közép- és kiscsapatok gyűlölik a kék zászlót, az ugyanis akadályozza a saját versenyüket, időnként a pozíciókért folyó küzdelmeiket is érdemben befolyásolja.

A Nemzetközi Automobil Szövetségnél (FIA) az utóbbi okból fontolgatják a kék zászlók eltörlését, ám nagyon óvatosan közelítik meg a kérdést:

“Esett már szó erről. Párszor felvetődött a dolog, bár természetesen nem nagyon népszerűtlen dolog lenne néhány csapat és pilóta körében. Mondjuk úgy, hogy napirenden van a kérdés. Nem vetettük el teljesen, de egyértelműen nagyon óvatosan kellene ezt kezelni, hogy ne éljenek vissza (az eltörléssel). De tekintve, hogy jó néhány versenykategóriában nem is létezik ez a luxus, megvitatásra érdemes a dolog” – mondta a Forma-1 állandó versenyigazgatója, Charlie Whiting.

Az FIA-fejes egyébként nem ad túl sok esélyt a szabályváltozás megvalósulására: “Kevesebb mint 50 százalékot mondanék. Ahogy mondtam, nem lenne valami népszerű, szóval nehéz lenne keresztülvinni. Azért alaposan át kell gondolnunk.”