A tavalyi renault-s és williamses tesztek után a grove-i csapathoz tesztpilótaként igazolt Robert Kubica a Spanyol Nagydíjon 2010 után újra Forma-1-es versenyhétvégén vezetett a pénteki szabadedzésen.

A 2011 elején súlyos ralibalesetet szenvedett, jobb karját kis híján elvesztő 33 éves lengyel versenyző a fedélzeti kamerás felvételek alapján elég sajátosan, mondhatni egy kézzel forgatja a kormányt, amit nem is tagad, de azt mondja, végső soron ugyanazt éri el vele, mint amúgy:

“Úgy vezetek, ahogy a testem, a fogyatékosságaim engedik. A balesetem után kifejlesztettem egy módszert az utcai autókhoz, hogy ne kelljen megmarkolni a kormányt, hanem súrlódással lehessen fordítani. De az F1-es nem utcai autó. Ugyanakkor az iskolában adtak a kezembe madarat, amit meg kellett tartani, hogy ne repüljön el, de nem lehetett túlságosan szorítani. Így kell fogni a kormányt is” – magyarázta.

“Amikor korábban versenyeztem, az egyik első F1-es hétvégémen, 2006-ban Malajziában is volt felvétel, amelyen három ujjat eltartva fogom a kormányt. Emlékszem, hogy a mérnökök hogy meg voltak döbbenve, , kérdezgették, hogy miért így fogtam, mondtam, hogy nem tudom, de ezek szerint nem kell a teljes erőt beleadni, csak annyit kell használni, amennyi épp elég.”

“Úgy tűnik, épp elég a vezetéshez, amennyi erőt beleadok, különben itt sem lennék, nem kaphattam volna lehetőséget tavaly a tesztelésre, nem vezethettem volna 160 kört Forma-1-es autóval. Igen, másképp néz ki, mint 10 évvel ezelőtt, és másképp vezetek, mint a többiek, de a végeredmény mégis ugyanaz, vagy majdnem ugyanaz.”

Kubica a múlt pénteki vezetés után a Barcelonában ma és holnap zajló teszten is autóba ül.