Fernando Alonso a 2018-as idényben a mclarenes a Forma-1-es programja mellett a Toyota színeiben a hosszútávú világbajnokság (WEC) összes fordulóján is részt vesz, a fő cél a jövő hónap közepén következő Le Mans-i 24 órás megnyerése.

A spanyol az első WEC-hétvégéjén, múlt szombaton rögtön futamgyőzelemmel kezdett Spában, így, mivel ott egyértelműen nagyobb az esélye a sikerekre, mint a McLaren-Renault-nál, adja magát a kérdés, hogy hosszabbít-e egyáltalán a wokingi csapattal 2018 végén, vagy búcsút int a Forma-1-nek és csak a WEC-re (és akár az Indycarra) koncentrál majd. Barcelonában így reagált erre:

“Két világbajnokságot csinálok egyszerre. Elégedett vagyok a McLarennél látott fejlődéssel és az iránnyal, jól érzem itt magam. És élvezem a hosszútávú versenyzést is. A múlt heti győzelem nem változtat semmin, két külön kategória, két külön világ. Bármikor, bármilyen autóval van esélyem a győzelemre, nyomni fogom.”

“De azért megterhelő az egész, főleg a Forma-1-es naptár. A legrosszabb az, hogy mennyire kiszámítható minden. Már most borítékolhatjuk, hogy mi lesz itt a szombati időmérőn, aztán Monacóban, vagy akár Silverstone-ban. Ezt is mérlegelnem kell majd a jövőt illető döntéseknél. Szomorú irányba mentek a dolgok a Forma-1-ben.”

Szombaton lesz éppen öt éve, hogy Alonso utoljára futamot tudott nyerni az F1-ben és annak is majdnem négy éve, hogy a dobogóra léphetett. Ezzel együtt továbbra is motivált, állítja:

“Azért maradtam motivált, mert dolgozik bennem a versenyszellem. Imádok versenyezni és imádok győzni. Az elmúlt öt évben jobb versenyeim voltak, mint előtte, még ha nem is nyertem futamot. Olyan futamom pedig talán sosem lesz még egy, mint a bakui volt, pedig ott is csak a 7. lettem. Kívülről talán nem látszik, de hatalmas büszkeséget és motivációt jelent egy-egy ilyen teljesítmény.”