Sebastian Vettel pályafutása 200. F1-es nagydíján rajt-cél győzelmet aratott, megszerezve ezzel pályafutása 49. futamgyőzelmét egy elképesztő gumistratégiával. A futam részletes összefoglalóját itt lehet elolvasni. Az első három helyezettel David Coulthard készített interjút.

Sebastian Vettel (1.)

„Tíz körrel a vége előtt szóltam a rádión a fiúknak, hogy nem tudom, hogy fogom befejezni a versenyt. Nem irányítottam a versenyt, állandóan Valtteri idejét mondták nekem, és azt gondoltam, hogy el fog kapni. Mindkét Mercedes erős volt az etap végén, már az elsőben is. A lágy gumikra váltottunk, ők ezt látva közepesre cseréltek, arra játszottak, hogy még egyszer cserélünk. Ez is volt az eredeti terv, de aztán átálltunk, és megpróbáltam óvni a gumikat, amennyire csak lehet. Sikerült, de éppen csak. Szerencsére Valtteri kifogyott a körökből. Nagyon örülök!”

„A bokszból kifelé tudtam, hogy nagy a különbség köztem és Bottas között, mert egy körrel hamarabb jöttem. Nem voltam benne biztos, mit terveznek. A keményebb keveréket választották, úgyhogy nem kellett többet kiállniuk, végül az tűnt a jobb stratégiának, óriási nyomást helyeztek ránk. Nem volt vesztenivalónk azzal, hogy kinn maradtunk, megpróbálunk nyerni vagy harmadikak leszünk. Bejött, de éppenhogy. Rendkívül elégedett az ember, amikor így nyer, nagyon boldog vagyok.”

„Nem hiszek a statisztikákban, néha az ember mellett, néha ellene szólnak. Nem számít, nyertünk. Kicsit szomorú is vagyok, mert azt hiszem, megsérült egy ember Kimi kerékcseréjénél, a legjobbakat kívánom neki! Vegyes érzelmekkel teli nap, az egyik autó kiesett, de a srácok előtt tudtam maradni.”

Valtteri Bottas (2.)

„Vöröset láttam a verseny végén! A keményebb gumikon voltunk, és sejtettük, hogy szenvedni fog Sebastian a verseny végén. El is kezdett szenvedni, igyekeztem minden kanyart, minden kört tökéletesen venni. Sajnos éppen nem volt elég. Csalódást keltő, hogy csak második lettem, és ilyen kis különbség volt köztünk. De lépünk tovább a következő lépcsőfokra.”

Lewis Hamilton (3.)

„Boldog vagyok. Először is gratulálni szeretnék Sebastiannak és Valtterinek, kivételes munkát végeztek a hétvégén. Rendkívül boldog vagyok, kilencedik helyről rajtoltam és harmadik lettem, egyáltalán nem rossz. Kármentésnek jó volt. Volt néhány pillanat, amikor nem hallott a csapat, ezért bizonyos pontokon tudtam csak velük beszélni. A kommunikáció eléggé bonyolult, amikor az ember 25 másodperc hátrányból üldözi Sebastiant úgy, hogy közben ne nyírja ki a gumikat. Ez kissé frusztrálttá tehet. Nagy köszönet a rajongóknak!”

Forrás: Fotó: Europress