Fernando Alonso 12 évvel ezelőtt, 2006-ban szerezte meg második Forma-1-es világbajnoki címét, 2013-ban nyert utoljára futamot, 2014 óta dobogón sem állt. A McLaren-Hondával alaposan mellényúlt spanyol jobb híján 2018-ra is a wokingi csapatnál maradt, bízva benne, hogy a Renault motorjával már versenyképesebbek lesznek, ugyanakkor a hosszútávú világbajnokságban (WEC) is teljes szezont vállalt a Toyotával, hogy valóra válthassa egyik álmát, a Le Mans-i 24 órás futam megnyerését.

A 2016-os világbajnok, Nico Rosberg azt mondja, a tavalyi Indy-kaland és az idei WEC-s szerepvállalás alapján egyértelmű, hogy a 36 éves spanyol már nem hisz a Forma-1-es sikerekben, lemondott arról, hogy újra világbajnok legyen:

“Azért indul olyan versenyeken, mint az Indy 500 és a Le Mans, mert az F1-ben nincs reménye. Szóval más területeken igyekszik kielégíteni a győzelmi vágyait, ugyanis a Forma-1-es bajnoki siker nem opció. A következő nagy kihívásnak azt tűzte ki, hogy ő legyen a világ legsokoldalúbb autóversenyzője.”

“De hogy Fernando Alonso nyerhet-e 2018-ban (a Forma-1-ben)? Nem. Dobogóra állhat majd? Egy harmadik hely összejöhet, miért is ne?” – mondta az idén a brit Sky Sportsnál szakkommentátori munkát végző német.

F1: Alonso már feladta? 1

A McLarennek a motorszállító-váltás ellenére döcögősen ment a téli tesztelés, jó néhány megbízhatósági problémával szembesültek, és bár a héten a versenyfőnök Eric Boullier és maga Alonso is azt állította, hogy a barcelonai problémákat kijavították, az Ausztrál Nagydíj első szabadedzésén a kipufogórendszer hibája miatt mindkét MCL33-as hosszasan vesztegelt a garázsban. Alonso ugyanakkor mindkét edzésen a top10-ben zárt.

“Bizonyos hibák miatt vesztettünk egy kis időt az első edzésen, de a második edzésen sikerült mindent behoznunk. Most mindent kielemzünk, hogy holnapra a lehető legjobb csomaggal álljunk elő” – mondta az edzések után a spanyol.

“Holnap szeszélyes lehet az időjárás, így óvatosan kell kezelnünk a ma megszerzett adatokat. Az időjárás persze mindenkire ugyanúgy hat, mi jól ismerjük az itteni változékony körülményeket, szóval remélhetőleg a maximumot tudjuk majd kihozni a lehetőségekből” – utalt arra Alonso, hogy szombaton és talán vasárnap is esni fog Melbourne-ben.