Szerdán jelentették be, hogy a Ferrari-csapat leigazolta a tavaly a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Forma-1-es versenyigazgató-helyettesévé előléptetett Laurent Mekiest. A korábbi Monardi- és Toro Rosso-mérnök ugyan júliusig az FIA alkalmazásában marad és csap szeptemberben áll munkába Maranellóban, minden F1-es szerepköréről azonnali hatállyal lemondott, miközben csak jó egy hét maradt a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjig.

A korábban a versenyigazgató Charlie Whiting potenciális utódjának tekintett Mekiesnek versenyigazgató-helyettesként érdemi feladatai voltak a futamokon, a versenyirányítási központban ő felügyeli a formációs kört és a rajt utáni köröket, ő dönt a biztonsági autó beküldéséről, az esetleges piros zászlós megszakításról, ameddig a futamot a pálya mellől elindító Whiting oda nem ér a központba.

F1: Nagy bajban az FIA a szezonnyitó előtt 1

Herbie Blash és Laurent Mekies a 2016-os bakui F1-hétvégén

A posztra nem lehet csak úgy bárkit kinevezni, komoly képzés előzi meg a dolgot, ezért komoly bajban van most az FIA. Mekies elődje, a 2016 végén visszavonult Herbie Blash visszahívása lenne a kézenfekvő lépés, ám ő a Superbike-vébé thaiföldi fordulóján dolgozik a jövő héten, így a szervezet most az általa felügyelt egyéb versenykategóriák versenyigazgatói között keresgél, hogy Melbourne-re találjanak valakit.

Mekies ferraris szerződtetése egyébként finoman szólva sem vette ki magát jól a riválisok körében, főleg, hogy tavaly ősszel már komoly felhördülést okozott egy hasonló eset, amikor a Renault szerződtette az FIA vezető Forma-1-es műszaki ellenőreként a csapatok 2018-ra tervezett fejlesztéseit is behatóan ismerő Marcin Budkowskit (aki végül a felháborodás hatására csak most áprilisban áll majd munkába a franciáknál).

“Nagyon nem örülünk, hogy egy csapat egy újabb FIA-as kulcsszereplőt vitt el, főleg hogy a Stratégiai Munkacsoport legutóbbi ülésén megegyeztünk, hogy egyetlen csapat sem alkalmaz vezető FIA-as műszaki szakembert a szervezettől való távozásától számított 12 hónapon belül. A Ferrari megszegte ezt a gentleman’s agreementet, az FIA pedig nem vette szigorúan a dolgot” – nyilatkozta a McLaren versenyfőnöke, Eric Boullier Mekies kapcsán.