A Forma-1-ben – és egyéb formaautós kategóriákban is – az idei évtől kötelező a fejvédő keret, az ún. glória használata. A héten kezdődött barcelonai tesztelésen komoly gondot nem okozott az eszköz senkinek, de azért nem is teljesen problémamentes, érkezett rá egy-két panasz.

A renault-s Carlos Sainz szerint a fejvédő a szemerkélő esőben nagyon megnehezíti a pilóták dolgát:

“Amikor ma elkezdett cseperegni, én nem vettem észre a sisakplexin. A glória miatt az esőcseppek nem érték el a sisakot. Amikor pedig nem látja az ember, hogy esik-e vagy sem, csak a kezei és a segge irányából érkező benyomásokra támaszkodhat a tapadást illetően” – mondta a spanyol hétfőn.

“Pedig az ilyen eső nagyon nehéz a pilóták számára, hiszen nem tudhatjuk, lehet-e még 100 százalékosan nyomni, vagy már nem. A bokszutcával egyeztetve kellett kisakkozni, mennyire esik, mert a sisakrostély teljesen száraz maradt, miközben odakint esett. Ez így nem könnyű.”

Sainzot a kilátásban amúgy nem zavarta a glória: “Két kör után már nem is látja az ember, egyszerűen keresztülnézünk rajta.”

F1: Jönnek a panaszok a glóriára 1

A Toro Rossó-s Pierre Gaslynak egészen más jellegű problémája akadt az eszközzel kedden:

“Nekem nem tetszik, kész szenvedés tőle a ki- és a beszállás. Azt hiszem, az overallom máris szétszakadt, szerintem idén jó sok overallt rendelhetünk majd. Már az első napon csupa lyuk a háta, mert nagyon hátra kell dőlni a beszálláshoz. Elég fura. A glórián lévő kis légterelők miatt pedig kapaszkodni sem lehet bele, megfogni sem lehet rendesen. Jó fura, de azért nem eget rengető” – panaszolta a francia, aki ugyanakkor szintén kiemelte, hogy a vezetés közben nincs gond az eszközzel.

“A vezetésnél nem jelent nagy változást. Nagyjából ugyanúgy látok. Nyilván ott van valami az ember feje felett, ami egy kicsit furcsa, de amint a vezetésre koncentrálok, már nem is látom.”