A Forma-1-ből 2011 telén egy ralibalesetben szerzett sérülései miatt kipottyant Robert Kubica tavaly nyáron volt csapata, a Renault jóvoltából tesztelhetett újra F1-essel, majd miután ott nem volt kilátás számára 2018-as versenyzői pozícióra, a Williamsnél kopogtatott.

A 33 éves lengyel a brit csapatnál előbb 2014-es autót vezetett Silverstone-ban, majd a Hungaroringen, végül az abu-dzabi gumiteszten az aktuális járgányba is beült, ám ott már képbe került az addig a Renault-nál tesztpilótáskodó Szergej Szirotkin is, aki végül el is vitte Felipe Massa megüresedett helyét, míg Kubicát végül tartalékos és tesztpilótaként igazolták.

“A következő hét-nyolc-kilenc hónap közelebb juttathat a visszatéréshez. Nem tudom pontosan, mennyire jártam hozzá közel (a télen), de ez már nem is számít. Alapszabályként mindig visszafogom az elvárásaimat, általában úgy vagyok vele, hogy hiszem, ha látom, de egy bizonyos ponton most majdnem hittem benne, hogy Ausztráliában versenyezni fogok” – idézte a lengyel Przeglad Sportowy a pilótát.

F1: Kubica hitt az idei visszatérésben 1

Kubica a lapnak elárulta, hogy felemás érzésekkel utazik majd a szezonnyitóra:

“Gondolkodtam már ezen, és azt hiszem, nem lesz valami jó érzés. Nem lesz jó úgy menni a futamokra, hogy nézhetem, amíg a többiek versenyeznek, de a visszatérés kedvéért megéri megpróbálni. Lehet, hogy a már megkezdett hosszú út egyik szakasza lesz ez is, és örülök, hogy eljutottam eddig.”

“És azt gondolom, lesznek majd szép pillanatok is ebben a pozícióban, amik elégtétellel tölthetnek el még akkor is, ha nem vagyok ott a pályán. És mindent megteszek majd, hogy újra lehetőséget kapjak arra is. A célom, hogy legalább részben visszavegyem, amit elvett tőlem az élet. Nagyon remélem, hogy nem örökre vette el.”

Az egykori BMW- és Renault-pilóta idén igyekszik majd összekötőt játszani a versenyzők és a mérnöki stáb között, közben pedig tanulni.

“Bizonyos értelemben én leszek a tolmács. A mérnökök és a versenyzők egy asztalnál ülnek, de időnként teljesen más nyelvet beszélnek. Egészen másképp nézik ugyanazokat a dolgokat. A mérnökök nem értik a versenyzők prioritásait és a pilóták sem egészen értik a mérnököket. Nagy kihívás vár rám, sok új információhoz jutok, amelyekkel jobb versenyzővé válhatok. Nem is gyorsabbá, inkább teljesebb versenyzővé válhatok.”