Az USA-beli versenyzők, autósportos szakemberek körében felháborodást keltett nemrég, amikor az amerikai gyökerű Haas-csapat főnöke, Günther Steiner nemrég azt mondta, amerikai pilótát nem ültetnének az autójukba, az ottaniak közül ugyanis nincs, aki készen állna erre.

Egy friss interjúban a csapat alapító-tulajdonosa, Gene Haas igyekezett tisztázni a kérdést.

“Günthert megkérdezték, hogy jöhetne-e amerikai pilóta a Forma-1-be, még pontosabban a Haas-csapathoz, ő pedig valami olyasmit válaszolt, hogy pillanatnyilag ez nem sürgős számunkra, aztán ebből indult ki minden irányba a dolog, egyesek mindenfélét belemagyaráztak.”

“Az a helyzet, hogy még mi is csak tanuljuk a Forma-1-et, egy olyan pilóta alkalmazása pedig, aki szintén csak tanulná az F1-et, nem épp a legjobb dolog lenne sem számunkra, sem számára. Tavaly néha azt éreztem, hogy a versenyzőink jobbak, mint az autónk. Szóval javulnunk kell még, de tudjuk, hogy miben kell fejlődnünk, jórészt épp a pilótáink tapasztalatának hála” – magyarázta az idén harmadik F1-es évét kezdő alakulat tulajdonosa.

F1: Mi is van akkor az amerikai pilótákkal? 1

“Nem utasítjuk el az amerikai pilótákat, de az az igazság, hogy azoknak az amerikai pilótáknak, akiknek van szuperlicence (F1-es versenyengedélye), olyan csapatokhoz kellene menniük, ahol a csapathoz kell felnőni, és nem fordítva.”

“Úgy véljük, hogy végül majd mi is eljutunk oda- remélhetőleg inkább előbb, mint utóbb –, de ez csak a harmadik idényünk, számos területen kell fejlődnünk, Romain Grosjean és Kevin Magnussen pedig nagy szerepet játszik az építkezésben a tapasztalatuknak köszönhetően. A segítségükkel gyorsan megállapíthatjuk, hogy jó irányba tartunk-e vagy újra kell gondolni valamit. Felbecsülhetetlen érték számunkra ez a tapasztalat, hiszen végül szeretnénk odáig jutni, hogy a pontok helyett a dobogókért küzdjünk.”

F1: Mi is van akkor az amerikai pilótákkal? 2

“Ez az amerikai pilótákról szóló vita valójában nem vita. Hiszek az amerikai versenyzőkben. A NASCAR-csapatom teli van velük, és sok futamot, bajnoki címet szereztünk már. Nyilván az egy más kategória, de az nem kérdés, hogy vannak ügyes amerikai versenyzők, akik a Forma-1-ben is megállnák a helyüket. De mi még nem állunk készen rájuk, a korlátozott tesztelési lehetőségek mellett pedig nagyon nehéz lenne valakit szintre hozni, aki nincs képben – szerintem Günther is erre célzott.”