A Williams sokáig kereste a tavaly év végén végleg visszavonult Felipe Massa utódját, Robert Kubica, Paul di Resta, Danyiil Kvjat és Pascal Wehrlein is a jelöltek között volt, de végül a komoly szponzori csomaggal is rendelkező orosz Szergej Szirotkint választották, míg Kubicát tesztpilótaként igazolták.

Egyesek szerint a grove-i csapat szégyene, hogy a fizetős Lance Stroll mellé egy újabb pénzes kezdőt szerződtettek, de a technikai főnök Paddy Lowe visszautasítja ezt:

“Azért választottuk őt, mert számunkra egyértelműen ő volt a legjobb elérhető versenyző. Hisszük, hogy nagyon gyors lesz, egyenletesen teljesít, higgadtan dolgozik majd, és szerintem ezeknek a kvalitásoknak köszönhetően messzire jut majd, jól teljesíthet a Forma-1-ben” – mondta a Motorsport.comnak.

Az újonc Szirotkin és a tavaly első szezonját teljesítő Lance Stroll párosa a mezőny egyik legtapasztalatlanabb összeállítása, csak a Toro Rosso tavaly év végén bevetetett új pilótái indultak náluk is kevesebb F1-es futamon, de Lowe szerint ez nem jelent túlzott kockázatot.

“Nem nevezném lutrinak. Tisztában vagyunk vele, hogy vannak bizonyos hátrányok, Szergejnek például a tanulásról szól majd az első év, főleg, hogy néhány pályán még nem is járt előtte. De a teljesítménye önmagáért beszél.”

“Emellett befektetést is jelent ez a jövőbe, a fiatal pilóták előnye, hogy ha jó versenyzőről van szó, akkor hosszú távon a csapat és a pilóta is nyerni fog vele. Szóval én úgy tekintek Szergejre, mint egy feltörekvő csillagra, akivel remélhetőleg sokáig dolgozhatunk együtt és közös sikereket érhetünk el.”

F1: Szirotkinnál jobbat nem találhatott a Williams 1

Bár a Williamsnél Stroll, a McLarennél a szintén újonc Stoffel Vandoorne is küszködött tavaly a bemutatkozás után, Lowe szerint nem kell félteni Szirotkint, ugyanakkor manapság tényleg nem könnyű az ifjoncok dolga.

“Nem támasztunk túlzott elvárásokat, de bízunk benne, hogy Szergej jól megy majd, bizonyította már, hogy képes rá, a mi autónkban és a korábbi szériákban is. Hiszen első GP2-es idényében ő volt a szezon legjobb újonca, a 3. lett abban az évben, szerintem ez jól mutatja, mire képes.”

“A gumik élág húzósak, a mai autók pedig az F1-ben látott legmagasabb szinten mennek, szóval ez kihívást jelent, ugyanakkor láttuk, hogy Szergej ügyes az autóban, amikor Abu-Dzabiban beültettük, az említett dolgok nem okoztak nehézséget számára, szóval bízunk benne.”