A Ferrari a 2017-es idényre meglepő formajavulást produkált, a szezon első felében az olasz csapat az előző három évben teljes mértékben domináló Mercedes valódi kihívójaként szerepelt, ám ősztől a maranellóiak szétestek, hiba hibát követett, így végül újra a németek győztek.

Egyesek szerint az “összeomlás” az elnök, Sergio Marchionne hozzáállásának, az általa kifejtett nyomásnak köszönhető, ám a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff szerint ez hibás nézőpont:

“A nyomás gyémántot szülhet, ugyanakkor csőtörést is okozhat. Sergio Marchionne az egyik legsikeresebb üzletember, akit csak ismerek és az egyik legélesebb elme, akit valaha is láttam. Eddig bevált a stílusa, és szerintem nem lehet a Ferrari 2017-es szezonját, a 2017-es szezon végén egyszerűen a nyomásra fogni. Ez túlzott egyszerűsítés lenne” – mondta az osztrák a Motorsport.comnak.

F1: A Ferrari-vezért mentegeti a Mercedes-főnök 1

A Ferrarira ugyanakkor szinte minden főnök, vezető alatt jellemző volt a bűnbakkeresés, a kudarcokat követő személycserék, a Mercedesnél viszont hangsúlyosan kerülik az ilyesmit, mutat rá Wolff:

“Mi a csapatnál mindenkit arra biztatunk, hogy hallassa a hangját. A mottónk az, hogy lásd meg, mondd ki, javítsuk ki, azaz biztonságos környezetet teremtünk ahhoz, hogy bárki szólhasson. Vezetői szinten pedig igyekszünk a hibára koncentrálni és nem az egyénre. Persze könnyű ezt mondani, de az emberi természet része a felelős keresése, könnyű kiereszteni a gőzt azzal, hogy valakire rámutatunk, hogy az ő hibája.”

“De nagyon igyekszünk ezt elkerülni, ugyanis amint megindul ez, az emberek bezárkóznak, és akkor annyi az innovációnak, senki sem akar majd kockázatot vállalni. Mi viszont pont ezt szeretnénk, kockázatokat vállalni, innoválni.”