A Ferrari a 2017-es idényre meglepő formajavulást produkált, a szezon első felében az olasz csapat az előző három évben teljes mértékben domináló Mercedes valódi kihívójaként szerepelt, ám ősztől a maranellóiak szétestek, hiba hibát követett, így végül újra a németek győztek.

Egyesek szerint az “összeomlás” az elnök, Sergio Marchionne hozzáállásának, az általa kifejtett nyomásnak köszönhető, ám a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff szerint ez hibás nézőpont:

“A nyomás gyémántot szülhet, ugyanakkor csőtörést is okozhat. Sergio Marchionne az egyik legsikeresebb üzletember, akit csak ismerek és az egyik legélesebb elme, akit valaha is láttam. Eddig bevált a stílusa, és szerintem nem lehet a Ferrari 2017-es szezonját, a 2017-es szezon végén egyszerűen a nyomásra fogni. Ez túlzott egyszerűsítés lenne” – mondta az osztrák a Motorsport.comnak.

A Ferrarira ugyanakkor szinte minden főnök, vezető alatt jellemző volt a bűnbakkeresés, a kudarcokat követő személycserék, a Mercedesnél viszont hangsúlyosan kerülik az ilyesmit, mutat rá Wolff:

“Mi a csapatnál mindenkit arra biztatunk, hogy hallassa a hangját. A mottónk az, hogy lásd meg, mondd ki, javítsuk ki, azaz biztonságos környezetet teremtünk ahhoz, hogy bárki szólhasson. Vezetői szinten pedig igyekszünk a hibára koncentrálni és nem az egyénre. Persze könnyű ezt mondani, de az emberi természet része a felelős keresése, könnyű kiereszteni a gőzt azzal, hogy valakire rámutatunk, hogy az ő hibája.”

“De nagyon igyekszünk ezt elkerülni, ugyanis amint megindul ez, az emberek bezárkóznak, és akkor annyi az innovációnak, senki sem akar majd kockázatot vállalni. Mi viszont pont ezt szeretnénk, kockázatokat vállalni, innoválni.”

Forrás: Fotó: Europress