Miután világossá vált, hogy a sikeres tesztek ellenére a Renault-nál nem lesz számára hely, a Forma-1-ből 2011 elején ralibalesete miatt kipottyant Robert Kubica a Williamsnél jelentkezett be egy 2018-as ülésért.

A 33 éves lengyel pilóta több alkalommal is tesztelt a grove-i csapattal, ám a harmadik, az Abu-dzabi Nagydíjat követő gumiteszt után elterjedt a hír, hogy a lengyel helyett a teszten meglepetésre felbukkant, komoly szponzori csomaggal rendelkező Szergej Szirotkint igazolja a Williams. Hivatalos bejelentés még nincs, de mostanra kész tényként kezeli ezt mindenki.

A lengyel Sportowe Fakty a BBC-s Andrew Bensonra hivatkozva már az okokat elemzi, érdekes módon állítólag nem a pénz volt a döntő:

“Csapattagoktól azt hallottam, hogy elsősorban a pályán nyújtott eredmények döntöttek Szirotkin javára Kubicával szemben. Az abu-dzabi tesztnek döntő jelentősége volt. Robert számára az egykörös tempó volt a fő probléma, egyik etapján sem tudott jelentősen javulni” – állítja Benson.

F1: Ezért nem lett Kubicáé a Williams-ülés? 1

“Olyan információt is kaptam, hogy maga a 33 éves pilóta is azt mondta a menedzsmentjének, hogy nehezen tud alkalmazkodni a Pirellikhez. Nem meglepő a dolog, sok állandó versenyző is panaszkodik az olasz cég formabontó abroncsaira. Kubica számára pedig még nehezebb lehet az alkalmazkodás, hiszen a lengyel nem vezetett a Pirelli beszállása óta eltelt hat szezonban. Szóval végül a Williams vezetése úgy döntött, hogy Kubica nem lenne alkalmas a munkára, a jelenlegi helyzetükben pedig nem kockáztathatnak, így Szirotkint választották.”

“A teszt első napján egyértelmű volt az üzenet: Szirotkin pénzt hoz, de Kubica a favorit, ha nem történik semmi gond, Kubicáé lesz az ülés a következő idényben. Sajnos azonban jelentős nehézségek merültek fel, így Kubica valószínűleg sosem tér már vissza a Forma-1-be.”