A Ferrari komolyan lázad az egy éve érkezett új tulajdonos, a Liberty Media által a Forma-1-ben 2021-re bevezetni tervezett reformok ellen, az elnök, Sergio Marchionne a motorszabvány kapcsán – bár minden bizonnyal elsősorban az olasz csapatnak jóval kisebb bevételt és mozgásteret nyújtó pénzügyi reformok miatt – mostanra többször is az F1-ből való kiszállással fenyegetőzött.

A Liberty érkezésekor az F1 éléről eltávolított és emiatt máig sértett Bernie Ecclestone is beszállt nemrég, az angol kisember rátett egy lapáttal azzal, hogy szerinte a Forma-1 nem élne túl a Ferrari nélkül.

A száguldó cirkusz sportszakmai főnöke, az egykori Ferrari- és Mercedes-fejes Ross Brawn most reagált:

“Szerintem a Ferrarinál azt mondják, hogy a Forma-1-nek vannak olyan fontos elemei, amelyeket meg kell őrizni, és ebben egyet is értünk. A Ferrari hozzátartozik a Forma-1 DNS-éhez, nem is szeretnénk elveszíteni, de a megfelelő feltételeknek kell érvényesülnie. Vannak azért határok, amiket szerintünk meg kell tartani, remélhetőleg képesek leszünk ezen keretek között dolgozni velük” – mondta a brit Sky Sportsnak.

Az F1 nem ugrálhat úgy, ahogy a Ferrari fütyül 1

“A Forma-1 túl fog élni, bármely csapatok is legyenek benne. Láttunk már világbajnokokat távozni, voltak tragédiák, de az F1 talpra áll, megy tovább. Akkor is megy tovább, ha én nem leszek itt, ha a Liberty nem lesz itt, vagy akár ha a Ferrari nem lesz itt.”

Brawn azért elismerte, hogy fájdalmas veszteség lenne a Ferrari kiszállása:

“Hogy jobb lenne-e a Ferrari nélkül? Nem hiszem, ezért is kell megoldásokat találnunk, de csak a megfelelő feltételekkel. Az nem járja, hogy azt csináljuk, amit egy csapat diktál, legyen szó akár a Ferrariról, akár a Mercedesről, Renault-ról stb. Nem lehet egy csapat kívánságainak megfelelve irányítani az F1-et.”