A 2016-os szezon végén komoly sokkot jelentett a Mercedesnek, hogy a friss világbajnok, Nico Rosberg váratlanul bejelentette a Forma-1-ből való visszavonulását, miközben még két évre szóló szerződése volt a csapattal.

Az utóbbi hónapokban Lewis Hamilton is jó néhányszor meglebegtette a kiszállást, saját bevallása szerint sem tudja, meddig akar még maradni, mikor érzi majd úgy, hogy az F1-en kívüli tevékenységei vonzóbbak lesznek számára a versenyzésnél.

A csapatfőnök Toto Wolff a 33 éves angol bizonytalansága ellenére sem tart attól, hogy a versenyző Rosberghez hasonlóan meglepetésszerűen távozik:

“Lewis egy szabad szellem. Nem szeretne skatulyába kerülni, nem akarja, hogy azt mondják, autóversenyzőként ezt és ezt kell csinálnod, így kell viselkedned. Az egyik legfontosabb dolog számára az, hogy szabad legyen, azt csinálhassa, amit akar. És bizonyos érelemben a lehetőségek nyitva tartása csökkenti a rá nehezedő nyomást.”

“Két-három év múlva így valami egész mást is csinálhat, én is tisztában vagyok ezzel, de ugyanakkor azt is tudom, hogy óvni fogja a csapatot, nem fogja egyszer csak bejelenteni, hogy oké, holnaptól nem jövök.”

A csapat és Hamilton már meg is kezdte a szerződéshosszabbítási tárgyalásokat: “Már megindultak a tárgyalások, jól haladunk. Meglátjuk, mikor száll fel a fehér füst a kéményből.”