A 2016-os világbajnoki cím megnyerése után váratlanul visszavonult Nico Rosberg helyére szerződtetett Valtteri Bottas idén négy pole-t, három futamgyőzelmet szerzett a Mercedesszel, ám a Forma-1-es csapatfőnökök év végi szavazásán így is csak a mezőny 10. legjobbjának választották, a finn egy helyet bukott a tavalyi, williamses eredményéhez képest.

Az értékelés igen kínos, hiszen míg a végül a bajnokság 3. helyén záró finn épp csak befért a top10-be, csapattársa, Lewis Hamilton hatalmas fölénnyel nyerte a talán leginkább hozzáértők szavazását, de Bottas azt mondja, ő nem törődik ezzel.

“Mindig vannak szavazások meg ilyesmik, de én nem igazán foglalkozom ezekkel, azzal, hogy leértékelnek vagy ilyesmi. Nekem csak az számít, hogyan teljesítek a pályán, hány futamot nyerhetek a jövőben. A lényeg az, hogy a csapat ismeri a teljesítményemet, hogy ők tudják, mire vagyok képes.”

Bottas elismerte, hogy 2017 azért nem úgy sikerült számára, ahogy tervezte, a jövő évre javulnia kell:

“Úgy gondolom, hogy versenyzőként sokat tanultam idén. Néha elég fájdalmasak voltak a leckék, néhány futamon igazán küszködtem az autóval, a vezetéssel. Sok mindenen dolgoznom kell még. Szerintem az összes eddigi F1-es szezonom közül az ideiben tanultam a legtöbbet” – magyarázta a 2013-ban bemutatkozott pilóta.

“Tudom, hogy minden rajtam múlik majd. Lewisszal egyenlő feltételek mellett, ugyanolyan autóval küzdhetünk egymás ellen, és a csapat hagyja is, hogy versenyezzünk, szóval tényleg csak rajtam múlik. Ha jól teljesítek az időmérőkön és a futamokon, ha meglesz a tempóm és ügyes leszek a versenyeken, akkor ha jó az autónk is, versenyben lehetek a világbajnoki címért.”

Bottast a Mercedes eredetileg csak 2017-re igazolta, de ősszel a finn egy újabb évet kapott, az viszont teljesen nyitott, mi lesz vele 2018-on túl.