A Ferrari, egyben a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) elnöke, Sergio Marchionne több mint egy évvel ezelőtt jelezte, hogy szeretné újra a Forma-1-ben látni az Alfa Romeót – mostanra meg is valósította az álmát.

Szerdán délelőtt bejelentették, hogy a 2018-as szezontól az olasz márka a svájci Sauber-csapat névadó szponzoraként újra ott lesz az F1-ben. A háttérben műszaki együttműködést is magába foglaló megállapodás “több évre” szól. Az Alfa Romeo néven futó Saubereket jövőre Ferrari-motorok hajtják majd.

“A Sauber F1-gyel való megegyezés fontos lépés az Alfa Romeo brand megújítása terén, a márka több mint 30 év távollét után tér vissza a Forma-1-be. Patinás márkáról van szó, amelynek jelentős része van a Forma-1 történetében. A márka ugyanakkor a Sauber vitathatatlan tapasztalatából adódóan a technológiák, a know-how terén is profitál majd az együttműködésből. Az Alfa Romeo mérnökei és szerelői, akik már bizonyították képességeiket az új modellekkel, a Giuliával és a Stelvióval, a Sauber számára is elérhetővé teszik a saját tapasztalataikat” – kezdte Marchionne.

“Az Alfa Romeo rajongói pedig újra lehetőséget kapnak, hogy egy olyan autógyártónak szurkolhassanak, amelynek határozott szándéka, hogy izgalmas új fejezetet nyisson egyedi, legendás történetében” – folytatta az FCA-elnök.

A Forma-1 legpatinásabb márkája, a Ferrari egykoron, az 1930-as években az Alfa Romeo versenycsapataként kezdte, de az 1950-ben indult F1-ben már versenytársakként szerepeltek. Az Alfa Romeo kisebb megszakításokkal 1950-87 között szerepelt gyári csapattal vagy motorszállítóként a sportágban, az első két évben ők adták a világbajnokokat is (Nino Farina, Juan Manuel Fangio).

Hivatalos: Az Alfa Romeo visszatér a Forma-1-be 1

Sean Bull független grafikus látványterve az Alfa Romeo Sauberről