A Forma-1-ben 2021-től valószínűleg új motorformulát vezetnek be, a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke, Jean Todt pedig azt szeretné, ha az új erőforrás más szakágakban, elsősorban a hosszútávú világbajnokság (WEC) csúcskategóriájában, az LMP1-ben is megjelenne.

“A Forma-1-ben van tíz csapat, húsz autó, négy motorgyártó, ez fantasztikus, nagy siker. De azon is elgondolkodhatnánk – nem könnyű –, hogy lehetne az itteni motort más kategóriákban is használni?” – mondta a hétvégén Abu-Dzabiban.

“Az autóversenyzés minden kategóriájának megvannak a maga szabályai, de érdemes lenne megvizsgálni az esetleges szinergiákat. Ott van például a WEC az LMP1-gyel, ott teljesen más motorok vannak. Nem lenne észszerű egy olyan jövőt elképzelni a WEC-nek, amelyben az F1-ben is használt motorral mennek? Éppenséggel a futásteljesítmény is nagyjából egyezik: ha megnézzük a(z F1-ben 2018-tól kötelező) idényenkénti három motort, egy-egy darab nagyjából 5000 km-t teljesít, a leghosszabb sportautóverseny, a Le Mans távja pedig szintén kb. 5000 km.”

“Szóval van benne logika. Emellett több gyártót is arra ösztönözhetne, hogy egyéb kategóriákban is induljanak. Gondolok itt a Ferrarira, a Mercedesre, a McLarenre, akár a Red Bullra is – miért is nem gondolhatnák meg, hogy megpróbálkozzanak a hosszútávú versenyzéssel (az F1 mellett)?” – fejtegette a francia.