A Red Bull kisebbik csapatával idén elég jól “kiszúrt” a Renault: nem elég, hogy a szezon második felében a faenzaiakat rendszeresen sújtották a motorhibák, a francia gyártó az Amerikai Nagydíjtól addigi pontszerzőjüket, Carlos Sainzot is átcsábította.

A szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj előtt a Toro Rosso 53 ponttal áll a konstruktőri verseny 6. helyén, míg a Renault 4 pont lemaradással a 7., a Haas pedig további két pont hátránnyal a 8., vasárnap este a Yas Marina pályán még teljesen átalakulhat a sorrend.

A Toro Rosso helyzetét nem segíti, hogy Brendon Hartley – büntetéssel “megtámogatva” – az utolsó rajtkockából kezd majd, Pierre Gasly pedig a 17. helyre áll, miközben a 14. és 16., a renault-sok pedig a 12. és 7. helyről vágnak neki a versenynek. Ha Nico Hülkenberg beviszi a sárga autót a rajtpozíciójában, máris átveszik a 6. helyet.

“Remélhetőleg a Force India (Sergio Perez 8., Esteban Ocon 9.) elég gyors lesz! Azt hiszem pillanatnyilag csak azért fohászkodhatunk, hogy Hülkenberg legfeljebb 8. legyen” – nyilatkozta Gasly az abu-dzabi időmérő után.

“Látom, hogy Franz (Tost, csapatfőnök) mennyire stresszel, ahogy mi is, hiszen ha jövőre versenyképesek szeretnénk lenni, nagyon fontos lenne megtartani a 6. helyet, (a pénzdíj) nagy hatással lesz a fejlesztésre. Elkeserítő, hogy nem vagyunk előrébb a rajtrácson, hogy rendesen küzdhessünk. A 17. helyről rajtolva nem sokat tehetek, de mindent beleadok majd.”

Hartley sem valami optimista: “Úgy tűnik, a pálya minden részén gyenge a tempónk. Versenytávon még tarthatjuk a lépést a Haasszal és a Sauberrel, de a pontszerzés elég reménytelen lesz.”