A negyedik Forma-1-es világbajnoki címe megszerzését nemrég ünneplő Lewis Hamilton neve is szerepel a vasárnap nyilvánosság elé került ún. Paradise-iratokban. A tehetős személyek és vezető cégek pénzügyi ügyeskedéseit taglaló összeállítás szerint a Mercedes angol pilótája elsősorban az áfát nem szereti.

A versenyző a 2013-ban megvásárolt magánrepülője, a körülbelül 5,6 milliárd Ft értékű Bombardier CL605 Challenger után nem fizetett forgalmi adót, ugyanis a Brit Virgin-szigeteken, Guernsey-n és a Man-szigeten alapított cégein keresztül színlelten lízingeli azt önmagának, amivel nagyjából 1,1 milliárd forintnak megfelelő összeget “spórolt meg”.

F1: Hamilton, az adócsaló 1

Hamilton magánrepülője

Hamilton az F1-ben töltött 11 éve alatt alaposan megszedte magát, a brit Sunday Times legutóbbi gazdaglistáján 131 millió fontos, azaz 46,3 milliárd forintos vagyonnal szerepel. Az angol az F1-esek túlnyomó többségéhez hasonlóan igyekszik “optimizálni” az adózását, így már a karrierje kezdetén elköltözött az Egyesült Királyságból, Svájcba és Monacóba helyezte át a székhelyét.

A 32 éves pilóta trükközése ugyanakkor legális, ő maga pedig azt állítja, pénzügyei napi szintű kezelését pénzügyi szakértőkre és jogászokra bízza, nem maga intézi azokat.

Hamiltont hazájában évek óta támadják az adóelkerülés miatt, amire ő korábban azzal reagált, hogy munkájából adódóan 19-20 országban végez munkát és fizet adót, emellett neki is köszönhetően van munkája a Mercedes F1-es csapat 1000 dolgozójának az Egyesült Királyságban.