A Ferrari állandó, de egyre átlátszóbb húzása, hogy a nekik nem tetsző Forma-1-es változtatási kezdeményezésekre zsarolással, fenyegetéssel, az F1-ből való kiszállás meglebegtetésével reagálnak.

Sergio Marchionne most épp a 2021-re tervezett motorreform – és minden bizonnyal a Ferrarinak jelenleg járó évi 100 millió dolláros bónusz elvesztésével fenyegető pénzügyi reformtervek – kapcsán jött elő a kiszállással.

“Az F1 a Ferrari születése óta a génjeinkben van, le sem tagadhatnánk ezt. De ha addig piszkáljuk a homokozót, hogy már nem is hasonlít homokozóra, akkor nem szeretnék tovább ott játszani. Nem akarok globális NASCAR-t az F1 helyett, egyszerűen nem” – mondta a Ferrari harmadik negyedéves pénzügyi tájékoztatóján.

A kérdésre, hogy milyen érzés lenne, hogy ő vezetné ki a Ferrarit az F1-ből, így felelt: “Nagyon is jó, ugyanis kidolgoznék valami alternatívát, hogy pótoljuk vele az F1-et. Méghozzá racionálisabb alternatívát.”

Marchionne azt állította, általánosságban támogatják az F1-tulajdonos Liberty Media költségcsökkentési szándékát, de egyelőre nem értenek egyet a hogyan kérdésében:

“A Liberty szándékai jók, például szeretnék csökkenteni a csapatok működési költségeit, ami szerintem is jó dolog. De hadd tegyem egyértelművé, hogy ha nem találunk olyan feltételrendszert, ami hasznos a Ferrari brandje, piaci pozíciója szempontjából, akkor a Ferrari nem akar játszani.”