A Forma-1-es Amerikai Nagydíj időmérőjének első szakaszában a haasos Kevin Magnussen csúnyán feltartotta a mögötte gyors körén érkező Force Indiá-s Sergio Perezt, amiért a versenybírók a kvalifikáció után háromhelyes rajtbüntetést és két büntetőpontot osztottak ki az idén más sokadszorra incidensbe keveredő dánnak.

“Emiatt egy plusz szett gumit kellett elhasználnom, így a Q3-ra egyetlen friss garnitúrám maradt, szóval komolyan szívtam miatta. Nem szándékosan csinálta, de elég gyakran van ilyen vele vagy a Haasszal, szóval ezen javítani kéne” – panaszolta Perez, aki végül a 10. helyre kvalifikált.

Magnussen azt mondta, a csapat úgy tájékoztatta őt, hogy Perez nincs gyors körön. A dán ezúttal bocsánatot is kért:

“Azt mondták, felvezető körön van, ezért nem engedtem el, megértem, hogy dühös. Nem mondhatok mást, mint hogy hibáztunk. Bocsánatot kérek. Egyértelműen feltartottam, amiért büntetés jár, erre számítok.”

Magnussen az időmérőn az utolsó, 20. helyen zárt, de még a plusz három hellyel is előrébb lép, ugyanis több más versenyzőnek nagyobb hátrasorolása lesz a futamra.

A kvalifikáció első szakaszában egy másik incidens is történt: a williamses Lance Stroll a másik Haas-pilótát, Romain Grosjeant tartotta fel, méghozzá igen szerencsétlenül és veszélyesen. A gyors körön érkező Grosjean egészen hirtelen tűnt fel Stroll mögött, akit épp akkor előzött balról a Toro Rossó-s Danyiil Kvjat, ezért a kanadai jobbra, a bukótér felé indult, amikor viszont arról már a haasos francia próbálta kerülni őt.

A versenybírók elfogadták, hogy Stroll a váratlan helyzetben szinte tehetetlen volt, és a csapatnak kellett volna korábban figyelmeztetnie őt a rádión, de az igen balesetveszélyes manőverért neki is háromhelyes büntetést, plusz egy büntetőpontot osztottak ki.  A 17. helyre kvalifikáló kanadai a büntetéssel együtt is Magnussenhez hasonlóan előrébb lép majd a rajtrácson.