A Ferrari elnöke, Sergio Marchionne jó néhányszor a hírekbe került már a csapatot/pilótákat bíráló megjegyzéseivel, nyáron például lustának nevezte Kimi Räikkönent, az elmúlt hetekben látott meghibásodások kapcsán pedig arról beszélt, hogy Maranellóban évekig nem fordítottak kellő figyelmet a minőség-ellenőrzésre.

A Motorsport.com megkérdezte Sebastian Vettelt, milyen egy ennyire kritikus cégvezér alatt dolgozni, nem helyez-e túl nagy nyomást a Scuderiára Marchionne.

“Nem. Emellett az évek során azt vettem észre, hogy sokszor félrefordítják, amiket mond, egy kicsit durvábbra. Bármit is mond, mindig nagyon egyenes és igaza is van. Mindig okkal mondja, amit. És igazságos is. De az emberek szereik felfújni a nyilatkozatait.”

“Akármit is mondjon a sajtónak, azt már elmondta a csapatnak, még annál is nyíltabban. A csapat számára nem meglepetés, hogy miket nyilatkozik, de úgy tűnik, a külső szemlélőknek mindig az, ami néha felesleges kavarodást jelent.”

Vettel: Mindig félremagyarázzák a Ferrari-elnököt 1

Vettel szerint a Ferrarinál a helyükön tudják kezelni az elnök bírálatait.

“A csapat már megtanulta, hogyan kezelje ezeket. A legfőbb, hogy nem hagyjuk, hogy az ilyesmik kibillentsenek minket. Elsősorban azért, mert nagyon szoros a kapcsolatunk vele, nagyon érdekli, mit csinálunk, és ahogy önök is tudják, nagyon intelligens ember. Ha látja, mi történik, érti is, hogy mi a baj. Mindannyian azt akarjuk, hogy a Ferrari győzzön, szóval ilyen értelemben nem is tud plusz nyomást helyezni ránk. Inkább csak a sajtóban megjelenő fordítások miatt tűnik nyomásgyakorlásnak, amit mond.”

A bajnokságot idén a nyári szünetig vezető Vettel az őszi szakasz kezdete óta 7 pontos előnyből 59 pontos hátrányba került, de igyekszik pozitívan nézni a helyzetet, és bár nem hisz a szerencsében, úgy véli ezúttal azért tényleg a véletlen is beleszólt és szólhat még a küzdelembe:

“A tempó megvan, szerintem megvan az autónk a győzelemhez. A további fejlesztésekben is bízunk. Persze mindig azon is múlik, mit csinálnak a többiek, de szerintem a szezonkezdet óta bizonyítottuk, hogy nagyon erős az autónk. És képesek is vagyunk fejleszteni, az egész csapat a jó irányba halad.”

Vettel: Mindig félremagyarázzák a Ferrari-elnököt 2

“Lehet mondani, hogy balszerencsések voltunk, mások meg szerencsések, és bár én elvből nem hiszek a szerencsében, azért idény tényleg voltak dolgok, amik nem igazán nekünk kedveztek. Viszont kiegyenlítődik majd ez. Másokkal is megtörténhet, ami velünk történt. Nem kívánok rosszat senkinek, de ilyen az autóversenyzés.”

“Nagyon ritka, hogy kiesés nélkül végigcsináljon valaki egy szezont. De két-három kiesés már nem éppen jó. Azért összességében elégedett vagyok azzal, amit elértünk, de nyilván mindig többet szeretnénk. Ha megvan a tempó, ha képesek vagyunk rá, miért is ne? Megnyerhetjük a következő futamokat.”