Michael Schumacher 2006-os rekordjánál 1,6 másodperccel gyorsabban, új pályacsúccsal szerezte meg a Forma-1 Japán Nagydíj pole pozícióját Lewis Hamilton. A brit életében először szerezte meg a rajtelsőséget Szuzukában, pályafutása során 71. alkalommal volt a legjobb a kvalifikáción. Az időmérő edzésen a másik Mercedesszel Valtteri Bottas volt a második leggyorsabb, míg a ferraris Sebastian Vettel a harmadik. A németnek némi segítség, hogy Bottas autójában váltót cserélnek, így öt rajthelyes büntetést kap, csak a hetedik helyről indul.

Így nyilatkoztak a Japán Nagydíj időmérőjének legjobbjai:

Lewis Hamilton (1.):

Nicónak (Rosberg- a szerk.) sokszor sikerült itt a pole, de nekem korábban nem volt tökéletes a kocsi egyensúlya,  most azonban sikerült a mérnökökkel megoldani ezt. Minden tökéletes volt, az autó egyensúlya, az időzítés. Őrületes az autó, bárcsak most is vezethetném.

Valtteri is nagyon jól dolgozott, Nyilván őt büntetik és hátrébbról indul, de szerintem a versenyben ő is fel fog zárkózni hozzánk. Várom már a holnapi napot. Egészen más lesz, mint ma. Sosem indultam még az élről itt. Sokat dolgoztunk, hogy a futamon is jó legyen a kocsi. A Ferrari veszélyt jelent, mint mindig, de magam mögött fogom őket tartani.

F1: Hamilton maga mögött fogja tartani Vettelt 1Valterri Bottas (2.):
Nehéz hét volt eddig, még ma délelőtt sem volt tökéletes, de a srácok összekalapálták az autót. Az időmérő vége felé egyre jobban vezettem. Még egy kicsit javulhattam volna, de az első két hely nem rossz. Persze büntetést kapok és nem könnyű a hetedik helyről indulni, de egészen döbbenetesen jó az autó.

Sebastian Vettel (3.):
Szerintem egész jó volt az időmérő, elégedett vagyok. Mindent beleadtam az utolsó körömben. Kissé túl sok kockázatot is vállaltam, így a hajtűnél le is csúsztam a pályáról. De az első sorból indulhatok és ez a legfontosabb. Jó lenne, ha egy kicsit még gyorsabb lehettem volna. Egészen elképesztően gyorsak az autók ezen a pályán, hihetetlen érzés. Nagyon köszönöm a sok Ferrari-szurkolónak, hogy ennyien kijöttek!