A hivatalos bejelentések még váratnak magukra, de mostanra kész tény, hogy a McLaren 2018-tól a Renault motorjaira vált – 2020-ig szól a megegyezés –, a Honda pedig a Toro Rosso partnere lesz a jövő évtől (a legfrissebb hírek szerint a Red Bull Racing 2019-ben vált Renault-ról Hondára). A Toro Rosso idő előtti szerződésbontásáért cserébe a Renault megkapja a már tavaly is igazolni kívánt Carlos Sainzot a Red Bulltól.

A Toro Rosso-pilóta menedzselését végző unokatestvére, Carlos Oñoro Sainz a GPUpdate.netnek megerősítette a renault-s tárgyalásokat, de azt mondta, még nem írták alá a szerződést:

“Megerősíthetem, hogy közel állunk ahhoz, hogy megegyezzünk a Renault-val, de egyelőre még semmit sem írtunk alá. De csak részletekről van szó, reményeim szerint hamarosan megegyezünk a 2018-as szerződésről.”

Bár a paddockban úgy hírlik, Jolyon Palmer idei szerződése bombabiztos, az is felröppent, hogy Sainz már idén, a Maláj Nagydíjtól átülne a Renault-ba. A menedzser erről nem tud:

“Olvastam róla, hogy Carlos már idén náluk versenyez, de számomra teljesen újdonság volt ez. Erről még nem volt szó. Lehet, hogy a Red Bull és a Renault között felmerült, de én nem tudok idei csapatváltásról.”

Szingapúrban a másik érintett, Palmer is cáfolta, hogy ez lenne az utolsó renault-s futama: “Szerződésem van, hét futamom van még idén. A kezdetek óta hallom, hogy talán a következő versenyen nem indulok, megszoktam már, nem újdonság. Még hét futam vár rám. Malajziában is vezetni fogok és (a szezonzáró) Abu-dzabi Nagydíjon is.”

A Honda érkezésének és Sainz távozásának egyik nagy nyertese az idén (is) bukdácsoló, a spanyollal rossz viszonyban lévő csapattárs, Danyiil Kvjat lehet, aki az egyéb hírek miatt egy kis nyugalomhoz jut, a szerződéshosszabbítási esélyei pedig alaposan megnőnek.

“Tökéletes ez most nekem, békén hagynak a hülye kérdésekkel” – mondta, amikor Szingapúrba érkezett.

A kérdésre, hogy milyen érzés, hogy búcsút kell intenie Sainznak, így felelt: “Nagyon szomorú! Patakzanak a könnyeim, látják?”

A saját jövőjéről így beszélt: “Úgy gondolom, a csapatnak előbb a saját jövőjét kell rendeznie. Aztán amikor minden tisztázódott, majd velem is foglalkoznak. De nem aggódom emiatt. Minél előbb megtudom, annál jobb, de nem fogom sürgetni a témát ebben a bonyolult helyzetben. Megértő ember vagyok, hagyom, hogy a fontos dolgokra koncentráljanak.”

“Amíg nincs hivatalos bejelentés a Honda-szerződésről, én sem nem fogok erről beszélni. De akármi is legyen, biztosan jó lesz a csapat számára.”