Több forrás szerint a Belga Nagydíj után pattanásig feszült a helyzet a McLarennél, Fernando Alonso gyakorlatilag ultimátumot adott a csapatnak, csakis akkor hosszabbít szerződést, ha a Hondától megszabadulnak.

A szakítás persze nem egyszerű dolog, a szerződésbontás költséges mulatság, ráadásul annak beismerése lenne, hogy a McLaren és a Honda az elmúlt három évben a semmiért dolgozott együtt, ilyen arcvesztést pedig egyik fél sem igazán kíván, ráadásul nincs is elérhető motorszállító.

Ugyanakkor Alonsónak sincs komoly átigazolási lehetősége, mert bár a Williamsszel hírbe hozták már, ő nyertes autót akar, arra pedig ott sem lenne sokkal nagyobb esélye, a Mercedesnél, a Ferrarinál, a Red Bullnál, de még az építkezési szakaszban járó Renault-nál sem akarják fogadni.

Lehet, hogy végül mégis épp a Honda miatt marad Alonso a McLarennél, pontosabban azért, mert az amerikai Andretti-csapat a hírek szerint 2018-ra is motorszerződést hosszabbított a japán gyártóval, így az idei évhez hasonlóan a három fél együttműködésében a spanyol újra nekifuthatna az Indy 500-nak. Erre egyetlen másik csapatnál sem lenne lehetősége.