Felipe Massának nincs jó szériája: miután rosszullét, szédülés miatt kihagyni kényszerült a Magyar Nagydíjat, a nyári szünetben felgyógyult brazil azonnal balesettel kezdte a visszatérést, hiszen a Belga Nagydíj első edzésén az első körén falnak vágta az autót, aminek szerelése miatt pénteken már nem is lépett pályára.

A szombati visszatérés újabb bajt hozott: Massa a harmadik szabadedzésen a műszaki hibával a pálya szélére húzódott Danyiil Kvjat miatt lengetett dupla sárga zászlóknál nem lassított megfelelően a Kemmel egyenesen, amiért vizsgálat alá vonták, majd megbüntették.

A Williams braziljának öthelyes rajtbüntetést osztottak ki, ugyanis a felvételek alapján Massa nem is igyekezett lassítani a rizikós szakaszon.

Massa amúgy nem feltétlenül bukik olyan nagyot, ugyanis a rajtrács utolsó három helyét már “kibérelték”, a mclarenes Stoffel Vandoorne motorcserék miatt 65 helyet bukik az időmérő után, és a sereghajtó Sauber mindkét autójában is sebességváltót cseréltek, a büntetéseikkel együtt minden bizonnyal Massa mögött lesz a két pilóta.