Míg a Ferrarinál kimondatlanul, de egyértelműen Sebastian Vettel az első számú pilóta, aki a bajnoki címért küzd, Kimi Räikkönen pedig segíti, védi az ellenfelekkel szemben, a Mercedesnél az előző évekhez hasonlóan szabad a verseny, Lewis Hamilton mellett Valtteri Bottas is szorgosan gyűjtheti és gyűjti is a pontokat, egyelőre a finn is valódi esélyes a végső győzelemre.

A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff szerint a fenti hozzáállás miatt hátrányban is vannak.

“Világos, hogy a Ferrarinál minden Vettelről szól, míg mi a kétversenyzős megközelítésünk miatt hátrányban vagyunk. Az elmúlt pár évben ez nem jelentett gondot, hiszen házon belül zajlott a küzdelem a címért, de most már más a helyzet, és alkalmazkodnunk is kell. James Allisonnal (technikai főnök) foglalkozunk is a kérdéssel. Az autó problémáinak javítása idén nem elég, az előző évek a bajnokság szempontjából anomáliát jelentettek.”

Bottasnak egyelőre csak 2017-re van szerződése a Mercedesnél, nagy kérdés, hogy az “alkalmazkodás” keretében a hosszabbítás fejében a másodhegedűsi szerepet kérik-e majd a finntől, és ha igen, elfogadja-e.

Mivel pillanatnyilag még nyitott az egyik mercis hely és Vettel sem írt alá egyelőre a Ferrarival – bár Kimi Räikkönen szerződéshosszabbítása arra utal, hogy ez hamarosan megtörténik –, egyesek szerint akár a Mercedesnél is kiköthet jövőre a német. Wolff határozottan visszautasítja ezt:

“Ez nem igaz. Sosem tárgyaltunk Sebbel. Az egyik alapelvünk az, hogy először a saját versenyzőinkkel tárgyalunk a szerződésekről, hogy lássuk, megvan-e a szándék a folytatásra. Hamilton szerződése 2018-ban kifut, de egyelőre nincs gondunk ezen a téren.”