A Renault hétfőn hivatalosan is megerősítette, amit már korábban sejteni lehetett, azaz hogy Robert Kubica a csapat idei autóját vezetheti majd a Magyar Nagydíjat követő hivatalos Forma-1-es teszten.

Néhány sajtóorgánum úgy tudja, hogy a lengyel akár már az idei szezon második felében beülhet a Renault-ba Jolyon Palmer helyére, ezt a csapat ugyan nem ismeri el, de azt még a főnök, Cyril Abiteboul sem tagadja, hogy számolnak Kubica F1-es visszatérésének lehetőségével.

Nagy kérdés persze, hogy a 2011 eleji ralis horrorbalesetében kis híján leszakadt jobb karja milyen állapotban van, lehetséges-e vele a normális F1-es versenyzés, de úgy tűnik, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) nem aggódik emiatt, csak egy további feltételnek kell megfelelnie a 32 éves pilótának:

“Ahogy minden más (F1-ben tesztelő) versenyzőnek, Robertnek is megvan az A kategóriás engedélye a nemzeti autósport-szövetségétől. Az engedély kiadásához hozzátartozik az orvosi ellenőrzés is” – mondta a Forma-1 állandó versenyigazgatója, Charlie Whiting a német Auto Motor und Sportnak.

A Renault a kormány váltófüleinek átprogramozásával segített Kubicának a korábbi két, a 2012-es Lotusszal teljesített tesztjén, de a hivatalos F1-es tesztelés előtt a lengyelnek még bizonyítania kell, hogy képes 5 másodpercen belül kiszállni az autóból, ez alól nincs felmentés, tette hozzá Whiting.