Az FIA idén már többször figyelmeztette a csapatokat, hogy az olaj üzemanyagként való (trükkös) elégetése szigorúan tilos, legutóbb az Azeri Nagydíj előtt adott ki a szövetség állásfoglalást.

A Magyar Nagydíj előtt újabb technikai direktíva jelent meg: ebben emlékeztették a csapatokat arra, hogy száz kilométerenként 0,6 liter motorolaj felhasználása számít elfogadhatónak, és ezt szigorúan be is tartatják 2018-tól.

Az FIA elfogadja ugyanakkor, hogy egyes gyártóknak nehézséget okozhat, hogy a jelenlegi motorokkal azonnal megfeleljenek ennek a határértéknek, így a következő szezon kezdetéig mindenki kap egy kis haladékot.

Az év első felében keletkezett adatok elemzése után az FIA úgy döntött, hogy minden, az Olasz Nagydíjtól bevezetésre kerülő új specifikációjú erőforrás sem fogyaszthat 0,9 liternél több motorolajat száz kilométerenként.

Bármilyen, a megadott érték feletti olajfogyasztást gyanúsnak tekintenek majd Monzától, és a technikai szabályzat potenciális megszegése miatt indul majd vizsgálat az ügyben.

Az FIA jelezte, hogy továbbra is rajta tartja a szemét a helyzeten, és nem kizárt, hogy az idény végéig további korlátozásokat vezetnek be.