A két héttel ezelőtti Azerbajdzsáni Nagydíjon Sebastian Vettel a 19. körben oldalról nekiütközött a biztonsági autó mögött a mezőnyt vezető Lewis Hamiltonnak, miután úgy vélte, a háromszoros világbajnok féktesztelt vele a kanyarban.

Míg Hamiltont vétlennek látták, a bakui stewardok 10 másodperces stop&go büntetést és 3 büntetőpontot osztottak ki a ferraris németnek. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) aztán újabb vizsgálatot is lefolytatott az ügyben, de a hétfői, párizsi tárgyalás végén nem látták szükségesnek a további lépéseket, megelégedtek annyival, hogy Vettel erős ejnye-bejnye után vállalta a felelősséget és mindenkitől bocsánatot kért.

Vettel volt Red Bull-os csapattársa, a bakui futamot végül megnyerő Daniel Ricciardo így véleményezte a sztori végét:

“Van olyan nézet, mely szerint Seb olcsón megúszta ezzel a büntetéssel, de szerintem csak azért gondolják így, mert végül így is Lewis előtt ért be. Ez viszont csak azért lett így, mert Lewisnál gond volt a fejvédő kerettel. Ha nem így lett volna és Lewis megnyeri a versenyt – amire minden esélye megvolt –, Seb pedig az 5. vagy ilyesmi lett volna, nem lett volna ekkora botrány” – írta a Red Bull oldalán vitt rovatában az ausztrál.

“Egyértelműen nem volt helyes, amit Seb tett, de veszélyes sem volt, valami 40-nel mentünk akkor, szóval inkább csak hülyeség volt. Szerintem kizárás után a neki kiosztott 10 másodperces stop&go a legkeményebb büntetés, ennél súlyosabb időbüntetés nincs, hiszen a bokszutca elvisz 20 másodpercet, emellett pedig még 10 másodpercig állni is kell.”

“Én azt tartottam volna enyhe büntetésnek, ha utólag hozzáadnak még 10 másodpercet az idejéhez, akkor én is azt mondtam volna, hogy ennyi nem elég. De szerintem jól kezelték a dolgot, kizárást nem indokolt volna, amit tett. Szerintem megfelelő büntetést adtak neki. Az ügy lezárva, szerintem nem kellene tovább nyújtanunk, de van egy olyan érzésem, hogy Ausztriában szó esik még róla.”

Elvittük a Suzukit Európa legmagasabb pontjára. Izgalmas volt. Nézd meg a képeinket! Kattints!

F1: Vettel “hülye” volt, de veszélytelen 1