Hamilton akkor úgy fogalmazott, hogy Vettel szégyent hozott a Forma-1-re a tettével. A párost közösen sorsolták ki sajtótájékoztatóra csütörtökön, és noha egyikük sem akart sokat beszélni az esetről, azért sikerült belőlük kihúzni néhány szót.

Először Vettelt kérték meg arra, hogy meséljen az incidensről. “Nem hinném, hogy ez szükséges, ugye? Nem akarom még jobban felfújni, mint amennyire egyébként is fel lett” – mondta Vettel.

“Rossz mozdulat volt, rossz döntés, hogy mellé mentem, és nekiütköztem a kerekének. Ennél többet nem tudok mondani. Bakuban mérges voltam, úgy éreztem, szándékos volt, és túlreagáltam” – ismételte meg Vettel a héten közzétett bocsánatkérésében szereplő gondolatokat.

“Büszke vagyok a pillanatra? Nem. Vissza tudom csinálni? Nem. Bánom, ami történt? Igen.”

F1: Hamilton semmit nem szív vissza Vettelről 1

Hamilton ugyan azt mondta, befejezettnek tekinti a történteket, egy kérdésre adott válasza alapján még nem zárta le teljesen a pszichológiai játszmát. “Számomra ez egy lezárt ügy” – nyilatkozta Hamilton. “Az előző versenyen elmondtam mindent, amit el akartam.”

“Koncentrálok az előttem álló feladatokra. Elfogadtam Sebastian bocsánatkérését, és továbbléptem. Még azt sem gondolom, hogy különösebben bosszús lettem volna az előző verseny után.”

Hamiltont megkérdezték, megbánta-e, hogy azt mondta, Vettel szégyent hozott a Forma-1-re. “Nem hinném, hogy bármit vissza szeretnék szívni abból, amit korábban mondtam.”

“A történtek nem befolyásolják a dinamikát köztünk. Versenyzőként továbbra is maximálisan tisztelem Sebastiant, és úgy érzem, ez fordítva is így van. Továbbra is mindent beleadva fogok versenyezni ellene.”

Az ügy lezárásaként Vettel még annyit mondott: “Hibáztam, jó hallani, hogy továbbléphetünk.”

Hamilton válaszokat várna

Hamilton azért jelezte, hogy az FIA-val nem elégedett, ha már újravizsgálták az ügyet, valami komolyabb eredmény születhetett volna.

“Minden tiszteletem Jeané (Todt, FIA-elnök), de szerintem neki is itt kellene ülnie kettőnk között, hogy válaszoljon bizonyos kérdésekre, ugyanis hétfőn semmin sem változtattak, a történtek üzenete ugyanaz maradt.”

Vettel szerint épp elég büntetés volt neki a bakui 10 másodperces stop&go:

“Megkaptam a büntetésemet. Lewis fejvédős problémája miatt gyakorlatilag enyém volt a futamgyőzelem, de végül negyedik lettem, nem kell magyaráznom, hány pontba került ez. Elmondtam neki, hogy nem akartam ártani neki, nem vertem be neki egyet vagy ilyesmi. Nem akartam sem őt, sem az autóját megsérteni, lassan mentünk. De visszatekintve hiba volt, veszélyes dolog, ráadásul semmit sem nyertem vele.”

Vettel sms-ben kért bocsánatot

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy Vettel már az ütközés utáni nap megkereste Hamiltont, igaz, a konkrét bocsánatkérésre csak sms-ben kerített sort:

“A futam utáni hétfőn beszéltünk és nem sokkal később üzenetet is küldött, másnap, ha jól emlékszem. Egyetlen dolgot kértem Seastiantól, azt, hogy remélem nyilvánosan helyesbíti, hogy fékteszteltem, ugyanis a nézők azt hihették, én is csináltam valamit, pedig az adatok is mutatták, hogy nem így volt, ami azt illeti, ő gyorsított. Szóval részemről csak annyi volt, hogy ezt tisztázza” – magyarázta Hamilton.

“A hétfői telefonbeszélgetésben konkrétan nem volt bocsánatkérés, bár a szándék az lehetett, de aztán a másnapi üzenetben bocsánatot is kért Sebastian. Én pedig elfogadtam.”

F1: Hamilton semmit nem szív vissza Vettelről 2

Vettelt megkérdezték, hogy a nyilvánosság felé miért nem jelezte hamarabb, hogy rendezték az ügyet.

“Az ön száma nincs meg nekem, és nem is szeretném. Nem érzem szükségét, hogy a sajtóval beszélgessek. Úgy gondolom, nekem Lewisszal kellett beszélnem. Ez volt a legfontosabb. Aztán hétfőn Párizsba mentem az FIA-hoz, ott megvolt a meghallgatás, megkérdezték, hogy én hogy láttam a dolgokat, mi történt, áttekintettük az incidenst.”

“Szerintem nem kellett akkor rögtön önökkel beszélnem. Nem önök a legfontosabbak, nekem az versenytárs volt a legfontosabb, Lewis, tehát őt kerestem először.”

Elvittük a Suzukit Európa legmagasabb pontjára. Izgalmas volt. Nézd meg a képeinket! Kattints!

F1: Hamilton semmit nem szív vissza Vettelről 3