A két héttel ezelőtti Kanadai Nagydíj érdekes történetszála volt a Force India pilótáinak küzdelme, pontosabban az, hogy a csapat kérése ellenére Sergio Perez nem engedte el az újonc Esteban Ocont, aki úgy vélte, a jobb tempójával el tudná venni a 3. helyet az előttük autózó Daniel Ricciardótól. Az egymással ügyeskedő és a rádión a csapattal perlkedő Force Indiá-sokat végül utolérte és megelőzte a ferraris Sebastian Vettel, így a potenciális 3-4. helyett az 5-6. helyen zártak.

A verseny után a Force India tulajdonos-főnöke, Vijay Mallya azt nyilatkozta, hogy “új irányelveket” vezetnek be, de mostanra arról beszél, hogy ezután is marad a szabad verseny:

“Montreal megmutatta, milyen erős a pilótapárosunk. Sergio és Esteban nagyon közel van egymáshoz, keményen hajtják egymást a pályán. Mindketten le akarják győzni a másikat, ez az egészséges verseny pedig előrébb viszi a csapatot. A legjobbat hozzák ki egymásból. Ezután is hagyjuk őket szabadon versenyezni, de mindig figyelünk majd a csapat érdekeire. Nem lehet minden eshetőségre előre tervezni, minden helyzet más és más” – mondta az indiai.

F1: A Force Indiánál marad a szabad verseny 1

Mallya a 2016-os 4. hely után a 2017-es idény előtt maximális célként a konstruktőri 3. helyet határozta meg, de erről aztán már a téli tesztek során lemondtak. Most, hét forduló után mégsem tűnik teljesen őrültségnek a dolog.

“Az év kezdetén, a VJM10-es leleplezésén azt mondtam, hogy szeretnénk onnan folytatni, ahol 2016-ban zártunk, azaz a 4. helyen. Még azt is megkockáztattam, hogy tekintsünk előre, a top3 felé. Úgy gondolom, hogy a montreali teljesítményünk azt mutatta, hogy nem is volt annyira elképzelhetetlen a dolog. Jó érzés, hogy a Red Bullok, a Ferrarik ellen csatázhatunk. Nem vagyunk folyamatosan az ő szintjükön, de ha jó napunk van, az élmenők ellen is küzdhetünk. A Force India minden csapattagját dicséri, hogy hét forduló után 71 ponttal állunk, ez fantasztikus eredmény.”

A silverstone-i csapat jócskán a középmezőny többi tagja előtt jár, a legközelebbi üldöző, a Toro Rosso lemaradása 41 pont. A Force India ugyanakkor pont ennyire van a 3. Red Bulltól, azaz tulajdonképpen hozzájuk hasonlóan a “senki földjén” negyedik erő az alakulat.