A Forma-1 új tulajdonosa, az amerikai Liberty Media sok tekintetben egyértelműen szakított vagy szakítani kíván az Ecclestone-korszakkal, abban viszont teljes a kontinuitás, hogy középtávon tovább szeretnék bővíteni a versenynaptárt, 25 fordulós bajnokság a cél.

Az ilyen hosszú idény persze számos kihívást jelentene, vannak csapatok, akik szerint ez túl sok, sőt Fernando Alonso és Lewis Hamilton is arra utalt nemrég, hogy ilyen maratoni szezonokat már nem vállalnának, inkább búcsút intetnének az F1-nek.

A Forma-1-be tavaly beszállt amerikai csapat, a Haas F1 főnöke, Günther Steiner ugyanakkor egyáltalán nem tartja ördögtől valónak a 25 fordulót:

“Nem ellenzem, hogy legyen még néhány futam. Én csak azt szeretném, ha a futamok jobban össze lennének rendezve, hogy egy régióban maradjunk, ne ugráljuk oda-vissza Ázsia és Európa között, hogy ne utazzunk vissza egy-egy hét kihagyással.”

“Hogy mekkora régiót lehet összefűzni, azt nem tudom, ki kellene kutatni, hány F1-es futamot bír el egy régió. Azt például sejtem, hogy nem lehetne Abu-Dzabi után egy héttel Bahreinben futamot tartani, mert túl közel vannak egymáshoz. De néhány plusz futam jó szervezés esetén nem jelentene sokkal több távollétet. Általánosságban nincs ellenemre a 25 forduló.”

F1: Az amerikai csapatnak megfelelne a 25 futam 1

Steiner ugyanakkor emlékeztetett, hogy a kiterjesztett versenynaptár már más logisztikát és emberierőforrás-menedzsmentet kívánna:

“Alapos tervezésre lenne szükség és egyeseket váltani kellene. Nem mindenki akarna 25 versenyhétvégét végigcsinálni, de szerintem ez kezelhető, és ha okosan csináljuk, nem sokkal több. Nyilván több költséggel jár a több utazás, és több alkatrész is kell a több verseny miatt. De összességében, ha jut elég idő a felkészülésre, akkor meg lehet találni a megoldásokat.”

Olvastad? A régi súlyára hizlaltuk az új Suzuki Swiftet