Napos, a szombatinál melegebb időben – 28 fokos levegő- és 41 fokos aszfalthőmérséklet – sorakoztak fel a Forma-1-esek a 2017-es idény hetedik versenye, a Kanadai Nagydíj előtt a montreali Gilles Villeneuve pálya rajtrácsára.

A pole-ból a szombaton szenzációs pályacsúcsot futó korábbi ötszörös győztes, Lewis Hamilton, mellőle a bajnoki éllovas Sebastian Vettel kezdett. A második sorból a két finn csapattárs, a mercedeses Valtteri Bottas és a ferraris Kimi Räikkönen, a harmadikból a Red Bull pilótái, Max Verstappen és Daniel Ricciardo, a negyedikből a williamses Felipe Massa és a Force Indiás Sergio Perez, az ötödikből a mexikói csapattársa, Esteban Ocon és a renault-s Nico Hülkenberg indult.

Élő: Forma-1 Kanadai Nagydíj 1

Fernando Alonso a McLaren-Hondával a 12. rajkockából várta a versenyt. A sauberes Pascal Wehrlein az időmérős balesete után régi-új alkatrészekkel a bokszutcából rajtolt. A mezőnyből csak a haasos Kevin Magnussen és Wehrlein indult szuperlágyon, mindenki más az utlralággyal kezdett.

A formációs kör elindulásakor a Toro Rossó-s Danyiil Kvjat a rajtrácson maradt, félretolták.

Rajt/1. kör: A lámpák kialvásakor a Verstappen elképesztő rajtot vett, a 2. kanyarban már a 2. helyen fordult, a 4-5. kanyarban Ricciardo megelőzte Räikkönent. Ugyanott hátrébb Grosjean meglökte Carlos Sainzot, aki már csúszva, pörögve érkezett a kanyarba és magával rántotta Massát is, mindketten kiestek. Beküldték a biztonsági autót. A kör végén Wehrlein és Grosjean kiment kereket cserélni, a sauberes utlralágyra, a haasos szuperlágyra váltott.

4. kör: A futam újraindult, Hamilton mellé benézett Vertsappen, de az 1. kanyarban már őt támadta Bottas, sikertelenül. Vettel Ferrarijáról az első szárny jobb vége leszakadt, később Räikkönen a fűre tette a kereket, kis híján a falnak vágta az autót.

6. kör: Vettel kiment új orrkúpért és szuperlágy gumikért, a 18. helyre ért vissza.

7. kör: A top10 sorrendje: Hamilton, Verstappen, Bottas, Ricciardo, Perez, Räikkönen, Ocon, Hülkenberg, Kvjat és Alonso

9. kör: A rajtnál a helyét rejtélyesen visszavevő Kvjatot vizsgálat alá vonták.

11. kör: Verstappen műszaki hibával félreállt, a 2. helyről búcsúzott. Virtuális biztonsági autó.

14. kör: Véget ért a VSC. Kvjat bokszutca-áthajtásos büntetést kapott. A helyi kedvenc, a williams a hajtűben elvette a 10. helyet a mclarenes Vandoorne-tól.

17. kör: Stroll Magnussennel és Hülkenberggel vívott a 8-10. helyen.

18. kör: Räikkönen szuperlágyakra váltott, a 7. helyre tért vissza.

19. kör: Ricciardo is kereket cserélt, ő a legkeményebb, lágy keveréket kapta. A kör végén Perez is kint járt szuperlágyakért, közvetlenül a Red Bull ausztrálja mögé került.

24. kör: Bottas is megjárta a bokszutcát, lágyakat kapott.

26. kör: Hülkenberg megelőzte Strollt, aki a hátsó egyenes végén ki is ment a bokszutcába. Magnussennek a VSC-szakasz alatt történt előzése miatt 5 másodperces időbüntetést osztottak ki.

32. kör: A vezető Hamilton, majd a 2. helyen haladó Ocon is kereket cserélt, mindketten szuperlágyakat kaptak.

34. kör: A kerékcserék után, féltávnál Hamilton vezetett, mögötte Bottas, Ricciardo, Perez, Räikkönen, Ocon, Vettel, Alonso, Hülkenberg és Kvjat a pontszerző helyeken.

39. kör: Kvjatnak további 10 másodperces időbüntetést ítéltek meg.

42. kör: Räikkönen újra kereket cserélt, ultralágyakat tettek fel neki. A finn Vettel mögé, a 7. helyre állt vissza.

43. kör: Alonso 43 körös első etap után végre kiment a bokszba, ultralágyról szuperlágyra váltott.

47. kör: Stroll sorozatos előzések után Fernando Alonsót is legyűrte, és mivel Magnussen a kör végén kiment a bokszba, a kanadai ifjonc fellépett az utolsó pontszerző helyre.

50. kör: Vettel a hajrára friss ultralágyakat kapott, a 7. helyre került.

54. kör: Kvjat műszaki hibát jelzett a rádión, a bokszba hívták, a szerelők rohangáltak az autó körül, majd a rádión a motor leállítására utasították az oroszt. A 9. helyről esett ki.

61. kör: Räikkönen hibázott az utolsó sikánban, Vettel megelőzte, hogy aztán felzárkózzon a Ricciardo mögött haladó, a rádión tucatnyi körön keresztül a pilótasorrenden vitázó Force Indiá-sokra.

66. kör: Vettel egészen Force Indiák mögé ért, a célegyenesben támadni kezdett, Perezzel nem bírt, de Ocont kivezette az első kanyar bukóterébe. Az 5. helyre lépett a német.

69. kör: Fernando Alonso motorhibával állt félre a pályán, Vettel megelőzte Perezt, elvette a 4. helyet.

70. kör/befutó: Lewis Hamilton senkitől sem zavartatva, kényelmes előnnyel ért be, tíz évvel első F1-es győzelme után megszerezte hatodik montreali, idei harmadik futamgyőzelmét. A dobogóra Bottas és Ricciardo ért még fel. A Mercedes idei első kettős győzelmét ünnepelhette.

Vettel végül a 4. lett, a Force Indiánál Ocon még a befutónál is támadta Perezt, de sikertelenül, az 5-6. helyen értek be. Kimi Räikkönen a 7., Nico Hülkenberg a 8. lett, Stroll a 9. hellyel hazai pályán, hazai közönség előtt szerezte első Forma-1-es pontjait. Az utolsó pontot a haasos Romain Grosjean vitte el.

Élő: Forma-1 Kanadai Nagydíj 2