Miután a Honda elnapolta a korábban a Kanadai Nagydíjra ígért fejlesztési csomag bevetését, a McLarennél betelt a pohár, a vezérigazgató Zak Brown igen kemény nyilatkozatban ment neki a japánoknak, “változást” emlegetett, meglebegtette a válást. A főnök Montrealban megismételte ezeket:

“Versenyképessé kell válnunk, rendszeres jeleit kell látnunk a javulásnak. Pillanatnyilag nem vagyunk jók a versenyeken, nem érünk célba a futamokon, ez így nem mehet tovább. Már megkezdtük a munkát a 2018-as autón, így a nyári szünetig kell hoznunk a jövő évi autót illető döntéseket. Valaminek változnia kell. Ha újra ugyanazt csináljuk, az eredmény is ugyanaz lesz. Talán kockázatot kellene vállalniuk, olyasmit léphetnének, amit nem szoktak.”

A kérdésre, hogy a Mercedesszel tárgyaltak-e már az esetleges visszatérésről, így felet Brown: “Van B tervünk és C tervünk is. Vannak terveink.”

F1: A Honda nem tud határidőről 1

Montrealban a Honda F1-es főnöke, Haszegava Juszuke sem kerülhette el, hogy reagáljon az elmúlt napokban a McLaren részéről elhangzottakra.

“Sajnálatos, hogy nem tudom meggyőzni őket arról, hogy a jó irányba haladunk, de a magam részéről meg vagyok győződve róla, hogy nem vagyunk elveszve. Időre van még szükségünk, de a jó úton járunk. Több dologgal is igyekszünk felgyorsítani a fejlesztést, de ezekről most nem beszélnék.”

Haszegava pénteken személyesen is beszélt a McLaren-főnökkel, úgy véli, a kemény nyilatkozatok után is van még közös jövő:

“Továbbra is jó a viszonyunk. A nyilatkozata nem lepett meg, nem csoda, hogy frusztrált és panaszkodik. Én is frusztrált és csalódott vagyok, az egész csapat csalódott. Nagyon nehéz a helyzet. De továbbra is képesek vagyunk együttműködni, ez nem kérdés. Erős a kapcsolatunk, egy csapat vagyunk, közösen akarunk kimászni ebből a helyzetből.”

F1: A Honda nem tud határidőről 2

Ami a McLaren nyári döntését és a kilátásba helyezett B és C tervét illeti, Haszegava elmondta, hogy a csapat nekik nem szabott határidőt, de igyekeznek a lehető leghamarabb leszállítani a következő fejlesztést.

A Forma-1 sportszakmai főnöke – egyben egykori Honda-csapatfőnök – Ross Brawn azt mondta, a sportág vezetése nagyra értékeli a Honda jelenlétét és készek minden támogatást megadni nekik, segítséget nyújtani ahhoz, hogy magukra találjanak.

“Ezt nem hallottam, de örömmel fogadom” – mondta Haszegava Brawn nyilatkozatáról.

Úgy tudni, a Honda immár külső szakemberek, tanácsadók segítségét is igénybe veszi a krízis elhárításához. “Sosem mondtam, hogy nem kell külső segítség. Már most is folyamatban van a dolog, de erről nem szeretnék beszélni.”