A Räikkönen- és általában a Forma-1-rajongók is nagyon örültek, amikor szombaton a Ferrari finn pilótája Monacóban kis híján kilenc év után újra pole-t szerzett, így sokakban csalódást keltett, hogy a Monacói Nagydíjat végül a 2. helyről rajtoló csapattárs, Sebastian Vettel nyerte.

Mivel Vettel a bajnoki éllovas, a Ferrari pedig hagyományosan nem fél pilótasorrendet felállítani, sokan úgy látták, hogy a német pilótának adott hosszabb első etap a megfelelő eredmény kialakításának céljával történt, erről beszélt például a mercedeses Lewis Hamilton is.

Az összeesküvés-elmélet felbukkanása nem meglepő, de ezúttal valószínűleg tényleg nem több elméletnél, még a fő rivális Mercedes főnöke, Toto Wolff sem hiszi, hogy szándékosan állították félre Räikkönent:

“Nem volt egyértelmű, hogyan viselkednek majd a gumik. Az egyik versenyzőjüknél kereket kellett cserélni, fel kellett rakni a szuperlágyat. Ahogy kiderült, a szuperlágy nem volt elég gyors, Sebastian viszont elképesztő köröket tudott futni a használt ultralágyakon is, ami előnybe hozta Kimivel szemben. Szerintem ők sem gondolták, hogy így lesz. A végeredmény persze így ideális a csapatnak az egyéni világbajnokság szempontjából, de szerintem nem tervezetten történt így.”

A Red Bull-főnök Christian Horner sem hisz abban, hogy Vettelt úgy kellett Räikkönen elé ügyeskedni:

“Nos, Sebastian egyszerűen gyorsabbnak tűnt. Kimi gumijai kezdtek elfogyni, elsőbbséget is kapott a kiállásoknál, ami teljesen fair, de egy kicsit forgalomba került, ami elég rosszat tesz az autóknak itt, Sebastiannak meg nagyszerű tempója volt a tiszta pályán. De szerintem akár tovább marad kint Sebastian, akár ő cserél előbb, az eredmény ugyanaz lett volna” – magyarázta a verseny után.