Fernando Alonso mclaren-hondás szerződése az idény végén lejár, a 2015 óta tartó küszködés tükrében pedig igen valószínűtlen, hogy hosszabbítana a wokingi csapattal.

A spanyol pilóta a hétvégén a Forma-1-es Monacói Nagydíj helyett az indianapolisi 500 mérföldes versenyen indul, az edzéseken és az időmérőn eddig versenyképes volt, így adja magát a kérdés, hogy esetleg az USA-ban folytassa pályafutását 2018-tól.

“Meglátjuk. Majd kiderül, mi a legjobb lehetőség. Ahogy többször is mondtam már, a képességeimet, tudásomat elsősorban a Forma-1-es autókhoz fejlesztettem, és ott szeretnék győzni. A McLaren-szerződésem lejár, szóval szabadon választhatok és mindent megteszek majd, hogy nyerő autóba ülhessek. Ez az elsődleges cél. Ha ez nem megvalósítható, akkor átgondolom, mi lehet a legjobb, de remélem, hogy nem kerülök ilyen helyzetbe. Nagyon remélem, hogy nyerő autóba ülhetek” – mondta a kétszeres világbajnok a napokban.

F1: A Renault-hoz hiába menne Alonso 1

A kérdésre, hogy mi lesz, ha még sincs nyerő autó, kihagy-e egy évet vagy más szériában keres ülést, így felelt: “Ahogy mondtam, majd a nyári szünet után átgondolom a dolgokat. Egyelőre nem tudom, még nincsenek válaszaim.”

Igen valószínű, hogy a Ferrarinál nem látnák őt szívesen, a Mercedes sem akarja igazán, a Red Bullnak pedig több versenyzője is van, mint ülése, így a McLarentől való távozás után Alonso legfeljebb az őt 2005-2006-ban bajnokká tevő Renault-hoz mehetne, ahogy a 2007-es McLaren-kaland után is oda menekült vissza.

A tavaly újjáélesztett gyári projekt ugyanakkor még messze van a futamgyőzelmektől, pláne a bajnoki cím megnyeréséről, ezért nem igazán szeretnék az ezekre koncentráló spanyol veteránt. Erről beszélt korábban a projektet vezető Cyril Abiteboul, és egy friss interjúban ugyanezt mondta el a Renault-t tanácsadóként segítő négyszeres világbajnok Alain Prost is:

“Fernando futamokat, bajnoki címet akar nyerni. Szerintem mi nem tudunk bajnoki autót ajánlani neki a jövő évre, sőt talán a következőre sem. Reálisan kell néznünk a helyzetet. Majdnem negyven éve vagyok a szakmában, tudom, hogy milyen nehéz lesz ez. Megfontoltnak kell lennünk. Szeretnénk fejlődni, de nem szabad őrült célokat kitűzni csak azért, mert Alonso hozzánk szerződött” – nyilatkozta a francia legenda a brit Sky Sportsnak.

F1: A Renault-hoz hiába menne Alonso 2