A Forma-1-be 2015-ben a McLaren kizárólagos partnereként visszatért Honda harmadik évére sem volt képes használható erőforrást gyártani, sőt, idén eddig rosszabb a helyzet, mint bármikor.

A McLaren versenyfőnöke, Eric Boullier szerint “elfogadhatatlan”, hogy az Orosz Nagydíjon a motor hibája miatt Fernando Alonso már a rajtig sem jutott el, ugyanakkor a francia tulajdonképpen már le is írta 2017-et, a jövő évi erőforrás fejlesztését kéri a Hondától.

“A jelenlegi Forma-1-nek van egy hátránya: a csapatok közti különbség tovább nőtt. Ha egy motor erősebb, akkor annak a fogyasztása és a megbízhatósága is jobb. Az erősebb motorok minden szempontból előnyben vannak, míg a mi motorunk minden téren gyenge” – magyarázta a Speed Weeknek.

melbourne_f1_edz_36

Boullier a Spanyol Nagydíjra “elvileg” javulást vár a Hondától, azt a híresztelést viszont nem erősíti meg, hogy a Mercedes is besegít a japánoknak a fejlesztésbe. Erre a kérdésre egy “no comment”-tel felelt.

“Folyik még a 2017-es motor fejlesztése, minden a Hondán múlik, azonban a 2018-as motornak is neki kell állniuk. A Mercedesnek például már megvan a 2018-ban használandó erőforrása” – hangsúlyozta.

A vasárnapi Orosz Nagydíj előtt bejelentették, hogy a Honda 2018-tól a McLaren mellett a Saubernek is szállít majd motort – az ilyesmit korábban Ron Dennis nem engedte.

“Közös döntés volt” – monda a Sauber “beengedéséről”. “Azt tettük, amit kellett. Ronnak igen határozottan az volt az álláspontja, hogy a Honda figyelmét ne osszuk meg. Azonban a Hondának erkölcsi kötelessége volt az FIA és az FOM felé (az újabb partner fogadása), mi is tudtuk, hogy valamikor újabb csapatot is felvesz. Minket biztosítottak, hogy megkapjuk, amit elvárunk, szóval miért ne? A Sauber számára jó ez az üzlet, hiszen így ők is gyári motorhoz jutnak, mint a Red Bull és a Renault esetében.”

barcelona_teszt02_13