A 3D nyomtatás fokozásával igyekszik előnyt szerezni ellenfeleivel szemben a McLaren-Honda. A versenycsapat az additív gyártás használatával igyekszik felgyorsítani a prototípus és ezen keresztül a valódi alkatrészek gyártását. Ezért egy Stratasys 3D nyomtatót is magukkal visznek a Bahrain Forma-1 hétvégére – árulta el a Sky News-nak Jonathan Neale, a McLaren Technology Csoport ügyvezetője.

Mint a wikipédia elmagyarázza a 3D nyomtató egy olyan eszköz, ami háromdimenziós tárgyakat képes alkotni digitális modellekből. Jelenlegi fő alkalmazásterülete a gyors prototípuskészítés és a hobbi szintű használat. A 3D nyomtató additív gyártási eljárás, vagyis vékony rétegek lerakásával készít tárgyakat szemben a hagyományos megmunkálással, melynek során egy nagyobb nyers darabból választják le a felesleges anyagot és a megmaradó rész lesz a kész termék.

A 3D nyomtató lehetőséget ad, hogy folyamatosan dolgozzanak a terveken. Lehetséges, hogy már a szabadedzések során is bevetik majd az eszközt, de valószínűbb, hogy a futam utánra szervezett kétnapos teszten dolgozik majd igazán. A mérnökök így azonnal kinyomtathatják az új aerdonamikai elemek változatit.

„Ha megnézzük a Forma-1 digitalizációját az elmúlt tíz évben, és mindent ami történt a szimulációban, az a gyors prototípus készítés előnye, ez az igazi teljesítmény számunkra” – mondta Neale.

Nem most ismerkedik a technológiával a McLaren, mert mint Neale elárulta, az olajszivattyú, ami a 2017-es F1-es autó sebességváltójában van, az is 3D nyomtatással készült. „Ez az egyetlen mód, hogy ebben a méretben elkészíthető legyen.”

 

(A nyitókép illusztráció)

Kapcsolódó címkék: 3d nyomtatás McLaren-Honda