A sauberes Pascal Wehrlein a január végi Race of Champions gálaversenyen szenvedett balesetet, amelyben nyak- és hátsérülést szerzett. A német pilóta a barcelonai tesztelés első hetét kihagyta – helyette a motorszállító Ferraritól kölcsönkapott Antonio Giovinazzi vezetett –, a második héten már munkába állt, majd a szezonnyitó Ausztrál Nagydíj pénteki edzésein is pályára lépett, de a folytatást nem vállalta.

Wehrlein elvileg azóta edzett, erősített, hogy a most következő Kínai Nagydíjon már vezethessen, de a Sauber hétfőn kora este bejelentette, hogy a pilóta továbbra sem áll készen, ezért újra Giovinazzi helyettesíti. A Mercedes-kötődésű német azt mondta, remélhetőleg Bahreinben, rosszabb esetben a hónap végi Orosz Nagydíjon visszatér.

Egyesek nem értik, mi folyik a Saubernél, gyanús az ügy.

A La Gazzetta dello Sport rámutatott, hogy a csapat bejelentése “egy nappal azután érkezett, hogy Wehrlein azt nyilatkozta, vezetni akar a pénteki szabadedzésen”.

A német Bild így írt: “Most már két hete edz, a felkészülését az a Josef Leberer felügyeli, aki egykor a nagy Ayrton Senna trénere volt. Erre a Sauber azt állítja, hogy az ambiciózus Wehrlein önként lemond a versenyzésről? Vajon Bahreinre már elég edzett lesz Wehrlein? Esetleg valami több van a háttérben?”

Az Auto Bild úgy tudja, Wehrlein hétfőn a Mercedes szimulátorában vezetett.