A japán F1-Life.net Forma-1-es blog úgy tudja, nagy bejelentés jöhet áprilisban: a Honda a McLaren mellett a Sauber motorszállítója is lesz.

A svájci csapat tavaly a Ferrarival a diszkont áron szállított 2016-os motorok használatáról egyezett meg 2017-re, ezek azonban már az idei év elején sem versenyképesek, a fejlesztések előrehaladtával pedig egyre csak nő(ne) a lemaradás.

A Sauber és a Honda már tavalyi Japán Nagydíjon tárgyalt, majd az idei szezonnyitón újra összeültek, ahol, ha hihetünk a hírnek, sikerült is megegyezni arról, hogy a hinwili csapat szuper olcsón, sőt talán pénzügyi támogatással kapjon motorokat Szakurából már 2017-ben.

sauber

A partnerség mindkét fél számára előnyös lenne/lesz, hiszen a Honda dupla annyi adathoz juthat, mint eddig, így sokkal inkább élni tud a zsetonrendszer eltörlése utáni szabad fejlesztéssel, míg a Saubernek legalább halvány esélye nyílik arra, hogy ne sereghajtóként csinálja végig a szezont.

A Forma-1-es szabályok szerint a csapatok a szezon közben is szabadon válthatnak motorszállítót, a hátrány – a műszaki nehézségek mellett – csak annyi, hogy a korábbi szállítóval szerzett konstruktőri pontjaik elúsznak. A Sauber egyelőre nullán áll, nem veszítene semmit.

A hírre gyorsan reagált a Sauber csapatfőnöke, Monisha Kaltenborn: “Nem, az idei szezonról nem tárgyalunk, a helyzetünk világos, megvan a szállítónk, kitartunk mellette. Csak azért nem váltunk, mert mások bajban vannak. Tárgyalunk a jövőről, nyitottak vagyunk a motorhelyzetünket illetően, több lehetőségünk is van. Tisztában vagyunk azzal, hogy hamarosan döntést kell hoznunk, de egyelőre semmilyen irányba nem köteleztük el magunkat” – mondta.

A Honda F1-es főnöke, Haszegava Juszuke szintén cáfolta a 2017-es sauberes összeborulást:

“Nem izgat a hír, ez nem tény, szóval nem foglalkozom vele. Semmi sem változott. Könnyedén cáfolom ezt, hiszen ez csakis szóbeszéd. Természetesen nem lesz ilyen váltás.”