Hiába szerezte meg a pole-t Melbourne-ben Lewis Hamilton, a Mercedes angoljának be kellett érnie a 2. hellyel a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon, ugyanis a Ferrari másfél éves szünet után újra győzni tudott Sebastian Vettellel.

A tavaly tavaszig a Ferrarinál dolgozó, de az idei szezontól már a Mercedes technikai főnökeként tevékenykedő James Allison így beszélt Melbourne-ről:

“Elismerésünk a Ferrarinak, nagyon gyors autójuk van. Ausztráliában nem tudtuk tartani a lépést. Ha az időmérő után még nem is, a futam után világossá vált, hogy idén nagyon kicsin múlnak majd a sikerek” – mondta az olasz La Gazzetta dello Sportnak.

barcelona_teszt05_33

“De nem pánikolunk. Ez csak a hosszú idény első versenye volt, és így is mindkét pilótánk a dobogóra jutott. Határozott szándékunk, hogy legközelebb már mi legyünk előrébb. Melbourne-ben rögtön a rajtnál nyomás alá helyeztek minket, így sikerült győzniük. Tartottunk tőle, hogy Lewis gumijai nem bírják majd, és hogy Seb stratégiát vált, ezért megkockáztattunk egy olyan kerékcserét, amivel Lewis Seb mögé került. A Ferrari jól kihasználta ezt a bokszstratégiát.”

A Ferrari szezonnyitó győzelme egyértelműen jó jel, és máris több, mint amit az olaszok 2016-ban elértek, de melbourne-i eredményből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni.

A maranellói alakulatnál 2010-14 között vezető Fernando Alonso arra emlékeztetett, hogy Melbourne-ben tavaly is erős volt a Ferrari: “Úgy emlékszem, hogy tavaly is a győzelemért küzdöttek, de aztán volt még egy kiállásuk és Nico Rosberg nyert. Várjunk még pár futamot, de az világos, hogy versenyképesnek tűnnek, ami jó. De azért várjunk még, ahogy mondtam, ugyanott tavaly is a győzelemért mentek.”

melbourne_f1_fut_04

“Nagyon homályos volt, mit hoznak az új szabályok, ezer kérdés volt azt illetően, mit csinál a Mercedes és a Red Bull. De Ausztrália után arra számítok, hogy Kínában megerősítést nyer a Ferrari teljesítménye. Vettel elképesztő könnyedséggel ment Hamiltonnal, Hamiltonnak viszont esélye sem volt követni Vettelt. Ha az autó kezdettől fogva jó, a fejlesztés is könnyebb” – mondta az exferraris Jean Alesi a La Gazzetta dello Sportnak.

Az egykori Benetton/Renault-főnök, Flavio Briatore óvatos: “Kínában tisztább lesz a kép. Nagyszerű volt a Ferrari győzelme, de a melbourne-i különleges pálya, és szerintem még a Red Bull és a Mercedes is mutat nagy dolgokat. Ideális esetben hármas küzdelem zajlik majd a bajnokságban.”