Fernando Alonso a szezonnyitó Ausztrál Nagydíj szombati időmérőjén a 13. helyre kvalifikált, majd Daniel Ricciardo és Romain Grosjean kidőlése miatt a top10-be is eljutott a futamon, azonban miután a felfüggesztés meghibásodása miatt nem sokkal a vége előtt fel kellett adnia a futamot, lesújtóan nyilatkozott a McLaren-Honda versenyképességéről.

“A kiesésig jó volt, az egyik legjobb versenyemet teljesítettem, meglepetésre a futam alatt végig pontszerző helyen álltam. Nagyon kellett spórolnom az üzemanyaggal, ami hátráltatott, de így is tartani tudtam a pozíciót. Ahogy mondtam, ez meglepetés volt, de végül ne értem célba, és egyértelműen versenyképesebbé kell válnunk, méghozzá a lehető leghamarabb.”

“Úgy gondolom, hogy utolsók vagyunk, jelenleg ennyi a teljesítményünk. A 10. helyet a tegnapi, kiválóan sikerült időmérős körnek és annak köszönhettem, hogy a rajtnál nyertem egy helyet, aztán Grosjean kiállása miatt még egyet. De normális körülmények között, hagyományos pályán az utolsó és az utolsó előtti helyen érnénk be” – magyarázta.

A McLaren másik versenyzője, az újonc Stoffel Vandoorne egyébként a 13 befutó közül a 13., azaz utolsó is lett.

Alonso idén már a harmadik évét kezdi úgy, hogy a leghalványabb esélye sincs futamgyőzelmekre, barátja, a korábbi Red Bull-pilóta Mark Webber azt sem zárja ki, hogy a kétszeres világbajnok spanyol a szezon közben távozik.

“Nem biztos, hogy Alonso kitart a csapatnál, lehetséges, hogy Stoffelnek hamarosan új csapattársa lesz. Én el tudom képzelni, hogy Alonso nem tölti ki az idényt. Nagyon frusztrált. Nem a 6-7. helyekért van az F1-ben, őt nem érdeklik a pontok, a dobogós helyekért akar küzdeni.”