A Forma-1 sportügyeit igazgató Ross Brawn nemrég felvetette, hogy az F1-ben bevezetendő újításokat – a hétvégék eltérő formátuma, esetleges technikai újdonságok – bajnokságon kívüli futamokon lehetne kipróbálni ahelyett, hogy élesben kísérleteznének.

A portugál Auto Sport szaklap szerint máris lenne jelentkező a rendezésre, a tíz éve épült, az F1-et eddig egyetlen teszten fogadó Algarve pálya, ahol februárban, azaz a szezon előtt tarthatnának versenyt.

A portimaói pálya főnöke, Paulo Pinheiro szerint mindenki jól járhatna ezzel:

“A Forma-1-es futam izgalmas, jó dolog lenne számunkra, és a turizmus szempontjából is. A sajtómegjelenés hatalmas lenne, főképp az idegenforgalom szempontjából gyenge februárban” – mondta, hozzátéve, hogy folyik a pálya korszerűsítése, amely lehetővé tenné a 2017-es Forma-1-esek fogadását. “Úgy gondoljuk, pár napon belül be is fejeződnek a munkálatok.”

A projekt állami támogatásra is számíthatna: “Az elképzelés igen vonzó és izgalmas” – mondta a miniszterelnök, Antonio Costa a Forma-1 portugáliai visszatérésének lehetőségéről.

A Forma-1-es világbajnokságban eddig 16 Portugál Nagydíjat rendeztek 1958-60, majd 1984-96 között, de az ország az ötvenes-hatvanas években bajnokságon kívüli F1-es futamoknak is otthont adott.