A szabályváltozások, az újratervezett motor miatt a McLaren-Honda nagy reményekkel futott neki a 2017-es idénynek, de a barcelonai tesztszezon katasztrofálisan sikerült. A japánok erőforrása folyamatosan műszaki hibákat produkált, Fernando Alonso szerint ráadásul 30-40 km/órával lassabb vele az autó, mint a többieké.

A McLaren legjobb ideje 2,7 másodperccel volt rosszabb a tesztcsúcsnál, Marcus Ericsson, Lewis Hamilton, Sebastian Vettel és Valtteri Bottas pedig egyénileg több kört tett meg a barcelonai pályán, mint a McLaren két pilótája együtt.

A Honda Forma-1-es főnöke, Haszegava Juszuke a Racer.comnak nyilatkozva azt mondta, nem számítottak ennyi problémára:

“Természetesen nem. A teljesítménnyel persze tisztában voltunk, de a többiekét nem ismertük, szóval most, összehasonlítva egy kicsit ijesztő számunkra a helyzet, túlzott optimizmus lenne jó eredményt várni Melbourne-től. Ami pedig a meghibásodásokat illeti, egyértelműen nem vártam ennyiféle problémát. A tesztpadon semminek nem láttuk jelét, főképp váratlan volt a múlt keddi és az e heti első napi hiba.”

honda_haszegava

Haszegava szerint ugyanakkor a Honda teljesítményhátránya inkább abból fakad, hogy a többiek a vártnál nagyobbat léptek előre.

“Természetesen mi is javítottunk a motorunk teljesítményén, azonban úgy tűnik, hogy a többiek többet tudtak fejlődni. Idén talán még nőtt is a lemaradásunk, ami kiábrándító. Talán a beállítások terén találhatunk valamit a következő két hétben, igyekszünk majd úgy hangolni a motort, hogy Melbourne-re jobban teljesítsen.”

barcelona_teszt01_37

A McLaren főnöke, Zak Brown ugyanakkor azt nyilatkozta Barcelonában, hogy a fenitek ellenére is kitartanak a Honda mellett:

“Krízisről nem beszélnék, problémáink vannak” – értékelte a helyzetet. “Tudjuk, mik a problémák, tudjuk, hogyan kell őket megoldani, de a megoldás időbe kerül. A Honda biztosított minket, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy a lehető leghamarabb a lehető legjobb erőforrást adják, de az F1 világában nehéz konkrét eredményt ígérni. A szerződésünk hosszú távra szól, sok bajnoki címet akarunk nyerni velük. Kitartunk mellettük, ez a McLaren hozzáállása. Hogy ők maradnak-e? Nos, a Honda mai vezetése nem ugyanaz, mint a régi volt, és bár én még új vagyok, nem ismerek mindenkit, egyelőre csakis a javulási szándékról hallottam tőlük.”