83 éves korában egy londoni kórházban elhunyt 1964 Forma-1-es világbajnoka, John Surtees, jelentette be családja.

Surtees motorsport-pályafutását motorversenyzőként kezdte, az 1950-es évtized második felében gyakorlatilag legyőzhetetlen volt, 350 köbcentis kategóriában három, 500 köbcebtisben négy világbajnoki címet szerzett, mielőtt négy kerékre váltott volna.

A Forma-1-ben 1960-ban mutatkozott be a Lotusnál, már első évében egy 2. helyezést könyvelhetett el. 13 F1-es idénye alatt a Lotus mellett vezetett a Coopernél, a Lolánál, a Hondánál és a BRM-nél, de a legeredményesebb a Ferrarinál (1962-66) volt, az olasz csapattal ’64-ben bajnoki címet is nyert. Utolsó éveiben saját alapítású csapatánál vezetett, majd egészen ’78-ig irányította az alakulatot. Surtees az F1-ben 6 futamgyőzelmet, 18 egyéb dobogós helyezést, 8 pole-t és 11 leggyorsabb kört könyvelhetett el.

Enzo Ferrari és John Surtees a hatvanas évek derekán

Enzo Ferrari és John Surtees a hatvanas évek derekán

A Forma-1-gye párhuzamosan a Le Mans-i 24 órás versenyen is rajthoz állt négyszer, legjobb eredményét, egy 3. helyet épp F1-es bajnoki évében hozta, szintén a Ferrari színeben.

A legenda 2009-ben súlyos tragédiát élt meg, amikor egy Forma-2-es versenyen fia, a 18 éves Henry halálos balesetet szenvedett.

A család közlése szerint az expilóta februárban került kórházba légzőszervi panaszokkal, pénteken felesége és két lánya körében, békésen távozott.