A Williams 2017-re a divatmágnás milliárdos Lawrence Stroll fiát, a 18 éves Lance-et szerződtette versenyzőként. A tavaly Forma-3-as Európa-bajnoki címet szerző ifjonc ősz óta komoly privát tesztprogramon készült fel a Forma-1-es vezetésre, de a múlt heti barcelonai teszt első és második napján is sikerült megtörnie az új autót, ezért a negyedik napon a csapat már nem is tudott pályára lépni.

Stroll bőven kapott kritikát a bemutatkozásért, de a háromszoros világbajnok Lewis Hamilton megvédte őt, ahogy aztán csapattársa, a mentoraként visszahozott Felipe Massa is.

“Sokkal rosszabb lett volna, ha az autó műszaki problémái miatt nem vezethetünk. A tapasztalatlanságból eredő balesetek hozzátartoznak az F1-hez. Mindenki higgadjon le, Lance most először ült az autóba. Még csak 18 éves a srác. Én is voltam 18 éves, én is keresztülmentem ezen.”

stroll_williams

Massa most, kétszer annyi idősen már a Forma-1 egyik legtapasztaltabb pilótája, az öreg róka az első teszt alapján így beszélt az erőviszonyokról:

“Pillanatnyilag úgy érzem, hogy mi a Mercedes, a Ferrari és a Red Bull után következünk, bár a Renault is sokat fejlődött. A Ferrari javulása kellemes meglepetés, a Red Bull pedig a harmadik erő. A várakozásokkal ellentétben egyelőre nem láttam semmi különlegeset az autójukon, de az elején vagyunk még, meglátjuk, mit hoznak később” – utalt arra, hogy a második teszten mindenki nagyot léphet előre az újabb fejlesztésekkel.

A McLaren-Hondáról ezt mondta a brazil: “Megint nehézségekkel kezdték a tesztet. Jól ismerem Fernandót, el tudom képzelni, mit érez. Nem lehet könnyű.”

aus_ido_25

A Williamstől télen távozott az eddigi technikai főnök, Pat Symonds, és miután a Mercedes műszaki főnöke, Paddy Lowe is hasonlóan tett, egyértelműnek látszott, hogy az utóbbi szakember rövidesen munkába áll a grove-iaknál, de egyelőre se híre, se hamva. Massa sem tudja, mi van:

“Nem tudom, mikor kezdi meg a munkát. Azt hittem, március 1-jén, de még nem láttam. De annyit mondhatok, hogy fontos szerepe lesz a csapatnál.”