Ahogy köztudott, a Forma-1-ben idén komoly szabályváltozások érvényesülnek, az autók agresszívabb külsőt, sokkal hatékonyabb aerodinamikát kapnak. A már bemutatott Williams, Sauber és Renault alapján szemre tényleg pozitív a változás, de a háttérben komoly gondot okozhat, hogy az autókban még óriási fejlesztési potenciál rejtőzik.

A Renault F1-es ügyvezetője, Cyril Abiteboul a keddi leleplezésükön azt mondta, ők minden egyes versenyhétvégére új fejlesztésekkel készülnek majd. Minden bizonnyal így tesz majd a többi gyári/nagycsapat is, ez viszont a független alakulatok számára végzetes lehet.

“Úgy gondolom, igazi fegyverkezési verseny zajlik majd idén, és igazán sajnálom a kisebb forrásokkal rendelkező csapatokat. A most bemutatott autónk nem az, amivel tesztelni fogunk Barcelonában. Melbourne-ben pedig megint más lesz, mint Barcelonában volt. Futamról futamra új alkatrészeket hozunk majd. Voltam már kiscsapatnál is (a Caterhamnél – a szerk.), szóval tényleg igazán sajnálom azokat az alakulatokat, ahol kénytelenek spórolni” – magyarázta a francia szakember.

“A kisebb csapatoknak nagyon nehéz lesz jól gazdálkodni. Szerintem a Force India autófejlesztésre szánt keretének nagy részét már mostanra felhasználták csak arra, hogy a modell megfeleljen az új szabályoknak. Mindenképp figyelembe kell vennünk az erőforrásainkat, a mi szintünken épp ezért simán vernünk kellene a Haasokat, Force Indiákat” – tette hozzá.

A Force India tavaly története legjobb eredményét elérve a konstruktőri bajnokság 4. helyén zárt, míg a Renault a 9. volt. A francia gyártó idén az 5. helyet tűzte ki célul.