A Williamsnél az idei évre visszatrombitált Felipe Massa mellett egy 18 éves versenyző, a kanadai Lance Stroll mutatkozik majd be. Az ifjonc tavaly Forma-3-as Európa-bajnoki címet nyert, de korai szerződtetését sokkal inkább a divatmágnás édesapja, a milliárdos Lawrence Stroll támogatásának köszönheti. Az ifjonc nem tagadja, hogy a pénz sokat segített:

“Igen, ez is fontos volt, persze. Nélküle nem lett volna lehetséges. Ehhez a sporthoz két dolog kell: tehetség és pénz. Másoknak szponzorai vannak, nekem itt az apám – valahonnan jönnie kell a pénznek” – mondta az Auto, Motor und Sportnak, amikor gazdag édesapját hozták fel.

Sokan elismerik, hogy Stroll azért nem hagyományos fizetős pilóta, hiszen az elmúlt három szezonban folyamatosan képes volt nyerni az alsóbb kategóriákban, de Lewis Hamilton például azt vallja, hogy a pénzes hátterű versenyzők sosem lehetnek kiemelkedően jók, mert nem olyan “éhesek”.

“Én nem hiszek ebben. Akárhol is versenyeztem, mindig győzni akartam. Amikor ott ül az ember a volánnál, lecsukja a sisakot, már egyáltalán nem számít, milyen a háttere. És (a pénz miatt) az emberek még jobban is figyelnek, látni akarják, hogy tényleg megérdemelten vagyok-e ott, ahol. Hálás vagyok, amiért megkaptam a lehetőségeket, de a bajnoki címeket csakis én nyerhettem meg, a szuperlicenchez szükséges pontokat nem lehet megvásárolni.”

lance_stroll_f3

A pénznek köszönhetően a Forma-1-es belépésre azért a közelmúltban példa nélküli módon készülhetett Stroll, a Williams 2014-es autójával tucatnyi F1-es pályán vezethet külön stábbal a világ minden táján.

“Karácsonyra négy kétnapos tesztet teljesítettem Silverstone-ban, után jött Monza, a spielbergi pálya, a Hungaroring, Barcelona, és legutóbb Abu-Dzabi. Az idénykezdet előtt még lesz pár tengerentúli helyszín, de a pályákkal még nem zárultak le az egyeztetések” – magyarázta.

“De úgy tudom, Hamilton és Villeneuve is nagyon sokat tesztelt. Mindenki a maga módján rázódik bele a Forma-1-be. Valtteri például a pénteki edzéseken vezetett.”