A brit Autosport értesülése szerint a Forma-1-es csapatok elitje szervezkedésbe kezdett, új érdekvédelmi szövetség létrehozásán dolgoznak.

A korábbi, 2008-2012 között működő FOTA-val ellentétben ez most csak szűk körű klub lenne, ugyanis csak az F1 bevételeiből ilyen-olyan címeken kialkudott bónuszokat kapó alakulatok, azaz a Ferrari, a Red Bull, a Mercedes és a McLaren kapaszkodna össze, hogy megvédjék a privilégiumaikat, hiszen a Forma-1 új tulajdonosa, a Liberty Media 2020 után már eltörölné a mostani rendszert, egyenlő(bb) elosztást tervez.

Az Autosport megkeresésére egyik érintett csapat vezetője sem kívánta megerősíteni a hírt, ugyanakkor senki nem is cáfolta a szervezkedést. Névtelenséget kérve az egyik csapatfőnök ezt mondta: “Készen állunk arra, hogy megbeszéléseket kezdjünk a csapatok között, de nem olyan könnyű a dolog, vannak olyan alakulatok, amelyek igyekeznek a saját privilégiumaikra koncentrálni.”

A FOTA összeomlása egyébként pont annak volt köszönhető, hogy az egyes csapatok a 2013-20 közötti időszakra szóló Forma-1 szerződések tárgyalásai alatt különalkukat kötöttek Bernie Ecclestone-nal, az egység helyett az évi néhány tízmillió dolláros pluszjuttatást választották. A legtöbb a Ferrarinak jár amúgy, az olasz csapat a puszta részvételért 100 millió dollárt kap minden idényben.